четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dwar7s Fall – Забивали ли са кирки в гърба ви?
Dwar7s Fall – Забивали ли са кирки в гърба ви?

Dwar7s Fall – Забивали ли са кирки в гърба ви?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Очевидно голямата игра на компанията Vesuvius Media тази година е Centauri Saga. Въпреки това някъде в нейната, всъщност не толкова дебела, сянка се крие един мъничък светещ кристал, който ако не беше с толкова лошо измислено име за изписване, можеше и да добие малко повече популярност.

Играта пристига в малка и плоска кутийка, но всъщност ще заеме място на масата ви достойно за нормална голяма игра. Всичко в кутията са няколко готини мийпълчета-джуджета и куп карти, но картите са с голям квадратен размер и немалка част от тях се използват за плочки, върху които ще поставяте джуджетата си. Освен това има няколко различни тестета с ресурси, които трябва да се разделят и поставят, така че трудно (макар и не съвсем невъзможно) бихте се събрали на малката си масичка за кафе.

pic2887072_lg

Всеки играч управлява своето кралство от джуджета, което се опитва да се приготви за дългата зима. Очевидно обаче ресурсите са твърде малко, а джуджетата твърде алчни, че да могат всички да заживеят щастливо около камината в студовете. Затова се пригответе са солидно количество пречкане, прецакване и съвсем откровено праволицево „На ти“.

Основните механики в играта са поставяне на плочки и поставяне на работници. Всеки играч започва с еднакви „плочки“ в ръката и по време на играта ще ги поставя на масата. Плочките имат различни стени, така че ще се получават най-различни ограничения, защото има значение къде има стена. Единствената по-различна „плочка“ е личният замък на всеки играч. В края на играта ще получавате точки за всички „плочки“ свързани с вашия замък, така че поставянето й е критично. Да не говорим, че ако сложите замъка си, имате още едно действие на ход.

pic3124873_lg

Тогава защо да не го турите в началото и да се приключва? Ами… хир из дъ дийл. „Плочките“ могат да се надстрояват. С други думи, всеки играч може да пльоска друга „плочка“ върху „плочка“ със същия символ на пльоснатата. Така че кога и къде ще сложите „плочките“ си е доста важно.

Както споменах, това е игра с поставяне на работници. Всички плочки имат места, върху които можете да си поставяте джуджетата и ако се запълнят с определена бройка еднакъв цвят джуджета, действието й може да бъде извършено. Самите действия не са кой знае колко много. Повечето са свързани със събиране на конкретни ресурси от конкретни мини.

Ето и още една хитрост. Всеки ресурс, който получите ви заема място в ръката. В началото вие започвате с максимума от 9 карти в ръка, така че трябва да се поосвободите, за да си помислите да копате ресурси.

pic3124866_lg

Не се притеснявайте, и от ресурсите можете да се освобождавате. Въпреки че самите ресурси дават точки в края на играта, ако отидете на мястото „пазар“, тогава можете да изпълните някоя от мисиите, които са изложени на този пазар. Мисиите са просто изискване за определен брой и видове ресурси. Вземате мисията и си я държите при вас, но не в ръката. Изхвърляте ресурсите.

Първият, който успее да изпълни определен брой мисии (включително и една стартова мисия) приключва играта, след което се броят точките.

Ако беше само това, играта би минала дори за приятелска. Хир из дъ другия диил. Има два основни момента, които хващат топлите ръце на играчите на масата, вдигат ги, засилват ги и удрят приятелите им на същата маса през лицето. След това хващат краката им, обуват им бутонки и смачкват малките пръсти на всички други играчи под масата.

Първата такава механика са „плочки“ с дракони и гиганти, които всеки играч има. Драконът се слага върху мина (и блокира някои маневри в играта), а гигантът се тръшка върху замъците/крепостите на другите. Нека ви кажа, тези гадове се махат трудно. За целта трябва да има пет джуджета от един цвят на дадената „плочка“. Не е нужно да ви обяснявам колко лесно се блокира това. Просто слагате плочката с дракона и си „туряте“ едно джудже на едно от местата. Оказа се, че това е обща практика.

Да, драконът и гигантите ви дават някакви точки в края, но те са миниатюрни в сравнение с гадостта, която причинявате на околните. Надявам се да спите спокойно, след такива действия!

Втората механика, която е по-шамарозахаросана и от тази с гадовете са Огре картите. Има плочка, която ви позволява да си теглите от тесте с карти с действия, които можете да играете без дори да си хабите от действията. От друга страна, тези карти ви заемат място в ръката, а и честно казано, за да вземете такава карта, си отнема почти цял ход… Да де, но това просто означава, че някой жертва цял ход, за да прецака цял ход на друг играч.

В повечето случи тези карти разместват, трепят и правят още по-гадни неща на милите и невинни джуджета на другите играчи.

Преди да стигна до заключението, не мога да не спомена, че открихме значителен проблем с баланса на стартовите тайни мисии. Някои се изпълняват значително по-трудно от други, а точките, които всички дават са еднакви. Разбира се, няма никакъв проблем в това да си „хаусрулнете“ тези точки, но въпреки това, мързеливият им дизайн дразни.

pic3124870_lg

Заключение

Dwar7s Fall е непринуден филър, който няма да отнеме много от времето ви, но определено ще се опита да ви отнеме повече от приятелите ви. Това е агресивна малка игра, която ви подтиква към правене на гадости. Лично аз никога съм нямал проблем с игри, в които можете да бъдете „ълтимат“ гад, но определено не мога да плувам в чашата чай, която ме задължава да бъда такъв. Това не е лошо нещо и се допира до личен вкус.

Защото нека ви кажа, играта е солидно измислена, с отличен арт и компоненти, предоставя някои хитри малки иновативни елементи и дължината й носи задоволство от изиграването. Преиграваемост има, тъй като повечето механики се опират до директно взаимодействие между играчите. С други думи, не играта, а играчите са тези, които допринасят за разнообразието.

Баланс, през по-голямата част има, въпреки че ние открихме малък проблем с някои от мисиите, особено с началните тайни такива. Да, името е абсурдно изписано и играта трудно се открива в нета, но смятам, че Dwar7s Fall заслужава поне да се опита, защото знам, че доста от вас ще открият своята гейминг група в нея.

ПЛЮСОВЕ:

  • Красив и шеговит арт
  • Бърз геймплей
  • Постоянно взаимодействие между играчите

МИНУСИ:

  • Твърде агресивна за моя вкус

Можете да поразгледате сайта на производителите и да помислите дали все пак харесвате да се държите лошо с приятелите си!

Vesuvius Media

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers