събота, октомври 23, 2021
Заглавна страница » Kickstarter » Dig your way out – Бягство от затвора с щипка пиперлив френски хумор
Dig your way out – Бягство от затвора с щипка пиперлив френски хумор

Dig your way out – Бягство от затвора с щипка пиперлив френски хумор

Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски
Latest posts by Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски (see all)

Здравейте приятели…да вие, които ми четете статиите. Та щом ми търпите глупостите значи сме приятели…нали?!

Както знаете по-миналата (2018) година станах баща и у нас нещата се обърнаха с главата на долу (но в добрия смисъл) и известно време не писах статии и не снимах видеа(почти), но вече влязохме в ритъм и нещата се развиват добре.

Та без да ви занимавам повече с личния си живот, днес ще ви говоря за Dig your way out, последната игра (за сега), която дойде от Кикстартер.

Кампанията беше през лятото на 2019 и поне за мен беше една от добрите кампании с настолни игри, която си заслужаваше моето внимание. Това, което ме грабна докато си скролвах предложенията с игри, беше рисунката на кутията. Ще кажете, че съм пристрастен защото съм художник, но не е така, защото се съмнявам който и да е от вас да устои на готин арт от кутията на непозната игра. Нали? Цената също беше много „НАРОДНА“, както обичам да казвам, а съотношението цена – качество е това, което всички търсим. И точно това е, което ни предлагат дизайнера на игри Давид Симиде и художника Михайло Димитриевски, плюс голяма доза пиперлив френски хумор.

Ще започна с компонентите. Както вече казах във видеото с разопаковането кутията е добре направена, от здрав картон и добре обзаведена с компактно проектиран, хартиен органайзер. Книжката с правилата е издадена едновременно на пет езика, като френския (родния на автора)  е на първо  място, останалите са английски, немски, испански и италиански. Борда на играта е двулицев, подарък от авторите, макар че не им достигна сумата да го отключат като стреч гол, те ни го подариха след кампанията в знак на благодарност. Има над 150 карти, 6+2(ексклузив) картона на затворници(двулицеви), тоукъни показващи колко сте пребити, зарче, стендове на героите и разбира се цигари, без които няма как да оцелеете в затвореното общество. Страхотно качесто и уникално забавни рисунки.

Основната цел на играта е да успеете да избягате,но как е възможно това? Ами като изкопаете тунел за бягство разбира се. Главния режим на игра е всеки за себе си, но по време на кампанията се отключиха още два мода.Кооперативен, на два отбора, за който помага и гърба на борда, където килиите са разделени в два отделни блока А и Б. И третият вариант е отново всеки за себе си, но вече има и надзирател, който спъва допълнително играта на затворниците. Играта е тип „отворен свят“ в пределите на затвора, където обикаляте из различните пространства: килии, лечебница, баня, столова, двор и изолатор (не толкова приятен като едноименния бар в Сливен).

По време на игра събирате скрити предмети, които после комбинирате, за да си направите инструменти за копаене или оръжие за самозащита, но внимавайте. Вие сте в затвора, където всеки е враг на другия и дебне удобен момент да ви изненада „в гръб“. И повярвайте, избитият зъб и откраднатият предмет ще са ви най-малкия проблем. Героите нямат специални характеристики на картите, за да имат всички играчи равен старт. Предимсто получавате, ако решите да членувате в някоя от посочените банди, но и това не е гаранция, че друг нейн „член“ няма да ви нарани.

Трудно бих определил механиката на играта, но най-ми се доближава до RPG, имаме картони на герои, имаме карти с предмети, зарче за движение, отворена карта на терен и взаимодействие с всички играчи. Но пък е доста лека, лесна за разучаване и значително бърза като геймплей от такъв тип игри. А голямата доза хумор в почти всички ситуации (Х. решава да нападне И. и да му открадне кирката, но поради лошо смятане от нападател се превръща в жертва, получава нараняване и губи ценен предмет. Всички се смеят, без Х.) я определя съвсем точно като парти игра. Та в заключение Dig your way out е една страхотна Парти Ролева игра с абсолютно автентична затворническа атмосфера, предлагаща много смях и голяма преиграваемост. По правила може да се играе от 2ма до 6 ма играчи, но от моя тест ви съветвам да не я играете с по-малко от 4ма затворници. Основното в играта е взаимодействието между играчите и за това, колкото повече толкова по-весело. Разнообразието на типажи като етнос, възраст и размери ще ви улесни да се намерите и препознаете в някой от закоравелите престъпници.

Ако все още не сте видяли видеото от разопаковането, може да го направите тук:

Dig your way out – разопаковане

Не знам дали играта скоро ще се появи в България, но ако я намерите нямада съжалявате.

 

За Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Здравейте, казвам се Денис. По професия съм аниматор(на филмчета, не на туристи) – скулптор(правя къстъм екшън фигури, статуетки и бюстове, а от скоро се опитвам да правя и миниатюри за настолни игри). Имам доста хобита, но настолните игри, правенето и оцветяване на миниатюри си остават най любимите ми занимания. Играя настолни игри от дете. И аз като повечето от нас съм израснал с „Не се сърди човече“ и „Дама“ , но от 2010 интереса ми се засили, благодарение на Иво Драганов и събитието за настолни игри, което организира във Велико Търново. Защо играя – играя зареди самата игра и социалния контакт с хората. Победата не ми е приоритет, обичам да гледам как се развива самата игра (освен при Heroquest – ТАМ ПРОСТО ИЗБИВАМ ВСИЧКО В ТЪМНИЦИТЕ НА ПОДЗЕМИЕТО, А ПОСЛЕ ПРИБИРАМ ЗЛАТОТО И АРТЕФАКТИТЕ!!!)

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*