събота, юли 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dead Man’s Draw – пристрастяваща пиратска игра
Dead Man’s Draw – пристрастяваща пиратска игра

Dead Man’s Draw – пристрастяваща пиратска игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди няколко дена, нашият нов колега, който за мое лично улеснение наричам Жоро 3, написа статия, в която сравняваше физическите настолни игри с видео игрите, които са по настолни игри.

Е, Dead Man’s Draw е от малкото изключения, когато физическата настолна игра е направена по видео игра, симулираща настолна игра.

Не мога да говоря за видео играта, тъй като не съм я играл, основно защото я няма за Android, но знам, че е също толкова хитра и пристрастяваща, колкото и физическата.

Mayday Games са специализирани в издаването на малки, бързи и съвсем елементарни забавни игрички и честно казано им се получава. Walk the Plank беше хит сред компанията, Метеор също не е лоша, но Dead Man’s Draw е нещо съвсем друго. С тази игра, компанията качи сериозно летвата… въпреки че играта не е измислена от тях, а от Stardock.

Отново пиратска игра

pic2090406

Споменах Walk the Plank, в която темата е пиратска. Тук темата е подобна, въпреки че в другата чарът на самата игра е темата. Dead Man’s Draw не е най-тематичната игра, която съм играл. Да не кажа, че направо си бие на абстрактна. Да, картинките са шарени, леки и топло пиратски, но в основата си, играта е една проста механика, нищо повече.

Изпитай си късмета

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Принципът е следният. Играчите целят да събират плячка. В играта има 10 вида плячка. Всяка плячка има собствено умение и еднакви цифри – от 2 до 7. Изкарват се картите с най-ниските стойности от всеки вид и те образуват дискард. Останалите се размесват.

По време на хода си, играч обръща една по една картите от тестето и изпълнява веднага умението на всяка карта, която излезе. Играчът може да обръща колкото си иска карти, но по всяко време може да се спре и да си прибере цялата плячка. Но! Тук се крие рискът и елементът „Изпитай си късмета“. Ако се обърне карта със същия символ като карта, която вече е обърната този ход, всички карти се губят и отиват в дискарда. Когато тестето свърши, свършва и играта. След това се брои плячката. Всеки играч събира стойностите само на най-високите карти от всеки вид плячка и това е неговия резултат. Който има най-много – печели.

Изглежда просто, нали? Защото е просто! Кое прави обаче Dead Man’ Draw…

Една от най-пристрастяващите игри, които съм играл

20150515_224125

Първо, играта е само 15 минути. Нямало е случай да сме изиграли само една игра. Дори, когато хора вече са казвали, че трябва да тръгват и съм я изваждал като нещо последно, веднага след края, всеки казва – айде още една! Добре де, айде още една! Наистина, играта е толкова светкавична и толкова интуитивна, че всичко свършва за един вълнуващ миг и ти просто нямаш търпение да отхапеш само още една хапка от толкова вкусния аспартамов сладолед, който ще те накара да си изпуснеш трамвая и да ходиш пеш от Зоната до Гоце Делчев.

Второ, уменията на плячката. Всяко едно умение е напълно различно от другите и прави играта интригуваща и комбинативна. Оръдието чупи плячки на други играчи, котвата ти пази предните плячки, куката ти дърпа някоя от твоите плячки в купа, за да използваш някое от своите умения, кракена пък те задъlжава да теглиш поне още две карти. Ключът сам по себе си нищо не прави, както и ковчежето, но ако излязат и двете, тогава ще прибереш двойно повече плячка. Това са само някои от уменията, които разчупват играта и правят всяко изиграване малко по-различно от предното.

Малко ли казах? Ами защо не го направим много!

Огромно разнообразие!

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Освен уменията на самата плячка, играта пристига и с огромно тесте от персонажи. Всеки може да си избере един от тях и получава умение, което чупи твърде много правилата. Ако сте запознати с моите вкусове, знаете, че твърде силните и сякаш небалансирани умения за мен са едно от най-вълнуващите неща в игрите. За да не съм празнословен, ще дам пример.

Едно умение например ви позволява вместо да чупете с оръдието карта на някого да си я вземате при себе си. Друго пък ви УТРОЯВА плячката от ключ и ковчеже. Случвало ми се е да печеля над 20 карти наведнъж с това умение. Трето умение пък ви казва да си изберете играч в началото на играта и всеки път щом той се провали в плячкосването, вместо да хвърли картите в дискарда, те идват при вас!

Да, има и по-неефективни умения и да, определено не са балансирани, но играта е толкова бърза, че едва ли ще ви пука!

Освен тези неща, в играта има алтернативен вариант за игра с русалките, както и няколко алтернативни условия за игра. Всъщност, това са няколко карти, които или променят начина на оценяване или самият геймплей. Имаше коментари в компанията ми, че преиграваемостта идва точно от тези допълнителни компоненти. Аз не мисля така. Дори да имах само картите с плячката, пак едва ли скоро щеше да ми писне играта.

Всичко е супер, но трябва да имате предвид малката

Патаклама

pic2039692_lg

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Играта е успешен кикстартър проект и като такъв, не изпуска шанса и се хваща на вълната на обърканите добавки, различни версии и омазани правила.

Трябва да отбележа, че получих играта с допълнителен плик, в който имаше стикери, които да залепя в книжката, за да оправя някои правила, както и една-две карти, само че… изгубих плика още преди да го отворя. Знам, че съм прост, но си мислих, че мога да открия тези неща в интернет. За съжаление, все още не можете да откриете изясненията и поправените неща във форумите на BGG, или поне не всичките. Например, никъде в книжката не се обяснява как действат алтернативните правила, да не говорим за някои объркани умения на персонажите, или пък за умението на плячката меч.

Разбира се, играта все още не е разпространена масово, но имам усещането, че това скоро ще се случи, дано и в България. Защото играта определено си заслужава.

Заключение

Dead Man’s Draw е най-добрата „Изпитай си късмета“ тип игра, която съм играл. Всъщност, аз не съм играл много игри от този тип, а и повечето са игри със зарове. Въпреки това, смятам, че ако си търсите такава игра, не можете да отхвърлите този дребен, но ярко бляскав диамант. В кутията ще получите много игра и много неяснотии, но щом се справите с тях ще си инжектирате наркотик, който няма да може скоро да излезе от системата ви. Пиратската тема не се откроява и играта се усеща малко или много абстрактна, но това не пречи на краткото вълнуващо 15 минутно изживяване, в което ще сте ангажирани дори и по времето на ходовете на другите играчи. Играта е за от двама до четири играчи и има разлика в геймплея в различната бройка играчи. Тъй като винаги играете с едно и също тесте, колкото повече играчи сте, толкова повече ще искате да бъдете сдържани и плахи. Въпреки това, играта е толкова счупена и хаотична, в добрия смисъл, че можете да я спечелите само с един силен ход. Останах силно впечатлен от голямото количество забава пакетирано в дребна кутийка и смело мога да твърдя, че това е една от най-добрите филър игри, които съм играл!

ПЛЮСОВЕ:

 • 15 минути, изпълнени с ангажиращи и вълнуващи ходове
 • Неизбежни обрати
 • Огромно разнообразие от умения
 • Алтернативни условия на игра

МИНУСИ:

 • Играта е по-скоро абстрактна
 • Уменията не са балансирани
 • Някои правила са омазани

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Това е един от най-добрите филъри, които притежавам
 • Нямало е човек, който да не хареса тази игра
 • Обичам да си играя на трежър хънт из интернет за истинските правила на играта
 • Уникално добър съм на тази игра

За повече информация, посетете сайта на

Mayday Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers