Dale of Merchants 2 – повече от същото

Преди повече от година пуснахме ревю на изненадващо добрия малък декбилдър Dale of Merchants. Тук нито основната идея, нито механики са промени. Dale of Merchants 2 на практика е втора базова игра, която може да се ползва и за разширение, защото и двете версии са идентични. Просто всяка кутия пристига с 6 различни фракции, от които използвате в игра максимум 5. С други думи – най-добре е да имате и двете. Опа, малко издадох заключението.

Вместо наново да обяснявам играта, ето ви бутон към ревюто на първата кутия и после ще отделя няколко думи за втората.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://bigboxgamers.com/dale-of-merchants-review/“ target=“blank“ ]Ревю: Dale of Merchants[/button]

След като сте запознати с основната концепция на Dale of Merchants, съвсем резонно е да ви запозная и с шестте нови фракции.

 • Птицечовките са фракция, която е фокусирана в контролирането на тестето ви и пазара, така че играят предимно поддържаща роля.Виждали сме подобна в първата игра (Папагали)

 • Крокодилите са фракция, която директно се конфронтира с другите играчи и краде карти от останалите. Виждали сме подобна в първата игра. (Миещите мечки)

 • Порчетата разчитат на зар и могат да правят всякакви щуротии от типа на вземането на карти от пазара, продължаване на хода ви и дори контрол на тестето. Доста уникална фракция за играта и не мога да я сравня с някоя от старите. Да, отново разчита на късмет, като оцелотите, но този път ефектите са свързани с вас, а не с опонентите ви.

 • Ленивците имат едни от най-силните карти, но тематично им трябва време. Тези ефекти се случват чак на следващия ви ход.

 • Совите са нов вид карти – реакции. Ако опонентите ви направят нещо, то тогава ги активирате. Никога не съм бил фен на този тип механика в настолните игри, така че meh…

 • Лисиците са отново една от онези фракции, с които спирате играта, за да разменяте карти наляво-надясно. Концепцията им е свързана с това, че уж помагате на другите, но помагате и на себе си. Наблягам отново на „уж“. По принцип не съм фен на цялата идея на този тип фракции. Както на тази, така и на крокодилите, особено на оцелотите от първата, но ако ви харесва агресивния хаос в играта, можете да си ги сложите, просто не ме канете на гости да играя с вас. Ако ме поканите на кафе с кебапчета може. Обичам кебабчета. Личи ми.

Заключение

Това е то. Ако вече имате Dale of Merchant, Dale of Merchant 2 няма с какво да ви изненада. Нито картите са кой знае колко по-сложни, нито има промени в правилата. Просто още шест раси. Да, някои от фракциите не са особено по-различни от старите, но играта е на толкова ниска цена, че ако вземате едната базова кутия, защо да не си купите и втората. Най-големият плюс е точно в това, че можете да миксирате фракциите и да си направите комбинация точно като за вас. Лично аз не харесвам поне 3-4 от обшо 12-те фракции и ако имах само едното копие, нямаше да мога да направя идеалната за мен игра.

Ако все пак сте с малък бюджет и наистина искате да се сдобиете с Dale of Merchant, коя бих ви препоръчал? Ами… и двете са добри от гледна точка на баланс. Лично аз предпочитам първата, но отново – няма нищо лошо и във втората. Това са просто два комплекта от по шест фракции.

ПЛЮСОВЕ:

 • Артът отново е великолепен
 • Геймплеят отново е гладък
 • Новите механики не затормозяват динамиката

МИНУСИ:

 • Нищо кой знае колко различно от Dale of Merchants 1
 • Мааалко повече накланям везните към първата, въпреки че това е чиста проява на личен вкус

Понеже е трудно да се намери на родния пазар и след проверка я няма сред дистрибутoрите на нашите партньори от Pikko Games, ви препоръчвам да влезе в сайта на производителите и да си решите на място дали ще менкате карти.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://snowdaledesign.fi/boardgames/dale-of-merchants/“ target=“blank“ ]Snowdale Design[/button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.