четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Crimson Company… или „С какво геймърите си почиват“
Crimson Company… или „С какво геймърите си почиват“

Crimson Company… или „С какво геймърите си почиват“

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Smash Up е една от любимите ми игри, но тя става все по-сложна, като с всяко разширение, текстът по картите става все повече и с все по-малък шрифт. Освен това, Smash Up вижда все по-малко масата, защото дължината на играта вече е неудържима.

Crimson Company се явява като безпардонна алтернатива на Smash Up за двама, като спирам да говоря за Smash Up, защото няма да е честно спрямо CC.

Компонентите на играта

Crimson Company е дуелна игра за двама. В средата на масата се нареждат три бази, като от двете страни на всяка база играчите ще слагат единици. След като някой сложи третата си единица се гледа общата сила на героите. Който играч има по-голям сбор от неговата страна – той печели базата. Играчът, който първи спечели две от трите бази е победител.

Изглежда просто, и като идея е, но не бързайте да заклеймявате Crimson Company като леко филърско копие на подобни игри. Всъщност това, което имате тук е дълбоко и предлага тактическо, че дори и стратегическо мислене, с което ще си поизпържите мозъците за около 20 минути.

В тази малка кутийка получавате три бази, две карти с референции, купища монетки и само 30 герои, с които ще се биете на полето в средата на масата.

Тези 30 герои предлагат огромно взаимодействие един с друг и комбинациите между всеки един могат да бъдат потресаващо счупени, което е и идеята на играта.

Най-оригиналното тук обаче не са самите герои и техните умения, а механиката за избирането им.

В Crimson Company вие нямате ръка от карти. Вместо това, встрани има пазар от 3 героя. Когато е ваш ход избирате един от героите и слагате колкото искате монети от вашите. Вторият играч има избор. Или да ви плати тези монети (като вие си приберете и вашите) и да вземе въпросния герой, или да ви остави вие да платите тези монети на банката и вие да си приберете героя.

В края на хода си вие слагате всички герои, които стоят пред вас по базите. Можете да имате максимум два героя пред вас, което се случва, ако сте спечелили герой от предния ход.

Механиката за парите създава 90 процента от напрежението в цялата игра. Когато е ваш ход – вие определяте за кой герой ще се борите. И много лесно можете да видите какво ще се случи, ако вие или другия играч вземе този герой. Тогава трябва да прецените – колко точно иска опонента ми определен герой. Ако много го иска е добре да сложите много пари. Ако обаче той се откаже, ще трябва вие да ги платите, а на вас няма да ви служи много добре. А и ако останете без пари, тогава следващия ход, опонентът ви ще си вземе евтино когото иска. В такъв случай дали не е по-добре да не рискувате и да сложите малко пари на друг герой, който не върши кой знае каква работа и на двама ви.

Тази главоблъсканица е в основата на играта и ако можете добре да разчитате ситуацията пред вас, която е напълно отворена и открита, то вие ще се справите отлично.

Преди да мина към заключението, трябва да спомена два негатива, които са свързани с компонентите.

Първо – монетите са двустранни. От едната страна е „1“, а от другата „3“. Дори и да пренебрегнем факта, че това са леки картонени монети, които се обръщат постоянно, не можем да обърнем гръб на факта, че цифрите едва се различават. Това, което ние правим е да приемем, че всички монети са със стойност 1. Те са достатъчно така или иначе.

Второто нещо е свързано с арт дизайна. Илюстрациите на самите герои са окей, но лично аз имам проблем с недодялания шрифт на текстовете и убитото кафяво по границите на всяка карта.

Всъщност има и трето нещо. Това.

Ако видите този гръб на кутия в магазина, бихте ли си купили играта?

Заключение

Crimson Company е идеална филър игра за геймъри. Тя създава достатъчно интриги и ви предлага изненадващо месна дълбочина, че да се чувствате ангажирани през цялото време. Правилата са една страничка и можете да научите всеки за минута, но трябва да сте готови за сивосбръчкване, защото това не е отпускащо преживяване. Да, отнема само 20 минути, но за да сте успешни трябва доста да се постараете да не покажете колко малоумен сте всъщност. За жалост при мен това е трудно и не мога да скрия истината, което води до унизителни загуби всеки път. Но това не ми пречи да оценя силните качества на Crimson Company.

Проблемите, които имам са чисто козметични, но те се преодоляват.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Малко компоненти – сериозна дълбочина
  • Бърз геймплей
  • Разнообразие от умения и комбинации

МИНУСИ:

  • Арт дизайна куца на моменти
  • Монетите не са най-доброто качество
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers