неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Concerto – За децата – палка
Concerto – За децата – палка

Concerto – За децата – палка

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Мемо игрите не са ми силата. Но пък темерутщината е това, което ме движи и за мое щастие, в Concerto размахвате диригентска пръчка, като се надявате другите да разберат какво имате предвид.

Concerto пристига с идеята, че това е проста игра, която може да се играе и с деца. И това е така. Но… преди това трябва да се преборите с изненадващо дебелата книжката с правила.

Подобно на други игри от компанията, правилата са написани усложнено и трудно се разбират преди да изиграете няколко хода. За щастие обаче, за разлика от Magia Cum Laude, тук няма да имате проблем да извадите Concerto след два месеца и все още да помните всичко.

В Concerto вие сте диригенти, които трябва да запомнят добре с какви инструменти свири вашия симфоничен оркестър.

По време на игра вие ще теглите инструменти в ръката си и ще играете инструменти пред вас. Защо? За да се опитате да изсвирите различни класически произведения, които могат да се изсвирят с подходящите инструменти. Тези произведения носят точките, които ще ви доведат до победата.

Казах „Опитате“. Точно така. Можете да имате нужните инструменти, но може да окипазите добрия стар Бах.

И тук идва мемо елементът. Кутията на Concerto е изненадващо тежка. Когато я отворите за пръв път ще разберете защо. Вътре ще откриете огромен куп от дървени плочки, на които трябва да залепите стикери. Не се притеснявайте, това не е GMT – стикерите се лепят бързо и лесно.

Има няколко вида стикери, обозначаващи определени движения на палката. Да, играта идва и с палка за диригенти.

В началото на играта всички тези плочки се разпръскват с лицето надолу в средата на масата. Всеки път щом слагате инструмент пред вас, към него лепвате и една от тези плочки. Теглите плочката и я поглеждате за първи и последен път. След това я слагате с лицето напред (към другите играчи) над картата ви с инструмент.

След като имате достатъчно инструменти за някое от произведенията, вие можете да пробвате да го изпълните, като направите всички движения, свързани с всички инструменти, което това произведение изисква. Тоест, трябва да сте запомнили движенията от плочките при всеки инструмент. Ако успеете да извършите всичко правилно – печелите точки и губите един инструмент и плочка. Ако не успеете – само губите инструмента, с който сте сгрешили.

И така върви играта – слагате инструменти, помните движенията и когато сте готови изпълнявате правилните движения от нужните инструменти.

Разбира се, има малко нюанси в играта – има известно взаимодействие между играчите и е важно да следите останалите какво правят, за да уцелите таймингите. Освен това в играта има и екшън карти, които можете направо да си оставите в кутията. Първо – не правят кой знае какво и второ, това е допълнителен елемент с много текст на английски. Ако искате да държите играта си езиково независима, нищо не губите, ако не ги ползвате.

Има и експертен мод със специални умения, но в този мод трябва да помните дори повече. Така че ако сте мазохисти, що пък не.

Заключение

Concerto е интригуваща игра. Да, няма да ви избие зъбите от оригиналност, но колкото и да е странно – темата излиза. А тук темата е оригинална и ако търсите нещо, с което да налеете малко класическо познание в подчерепието на децата си, Concerto е добър инструмент за час по музика или музикална история.

За възрастни… да, бихте се забавлявали веднъж-два пъти, но едва ли ще вадите често играта от рафта.

С други думи – Concerto е прекрасна детска игра с образователен характер и забавление за малките.

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинална тема
  • Добри компоненти
  • Лесни правила
  • Образователен характер

МИНУСИ:

  • Ако не харесвате мемо игри, тази няма да ви промени мнението
  • Книжката е против вас
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers