четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Concept – асоциативна настолна игра
Concept – асоциативна настолна игра

Concept – асоциативна настолна игра

Дърво. Човешка ръка. Празник. Кръг. Небе. Захарно петле. Сняг. Червено. Подаръци. Много символи, а само един верен отговор. За какво става въпрос въобще?


Concept e настолна игра, създадена от двамата френски дизайнери Gaëtan Beaujannot и Alain Rivollet. Играта е изградена изцяло върху идеята за асоциации, като идеята е пригодена към бордовите игри (трябва да се признае, че са ограничили доста играта, за да я докарат до картонената дъска). Пише, че могат да играят от 4 до 12 играча, но лично според мен размера на групата няма значение (въпреки че се получава доста неприятно, когато десет човека се блъскат около една малка картонена дъска). Целта ви е да обяснявате предмети, личности, събития и какво ли още не с помощта на кубчета, няколко удивителни и една въпросителна фигурки. Типично като за парти игра, с колкото повече хора играете, толкова по-весело ще ви бъде изиграването. Нямате право да говорите, само да насочвате хората с наличните средства и да се надявате някой да разбере вашата идея, било то налучквайки или мислейки затормозено над тази загадка, която сте му предложили. И все пак не си мислете, че щом за вас е очевидно, то всеки друг би се сетил!

Компоненти

В  играта Concept има следните компоненти на ваше разположение:

 • Книжка с правила
 • 4 картончета с обяснение на различните знаци
 • 4 удивителни знака и един въпросителен в различни цветове
 • 8 полупрозрачни кубчета от всеки цвят удивителни знаци (10 за въпросителния)
 • 110 карти с различни предизвикателства за обясняване
 • 12 двойни крушки и 27 единични крушки (това са точките)
 • Игрална дъска

Подготовка за играта

Игралната дъска се поставя на масата и всички крушки, кубчета и знаци се слагат наблизо. Тестето с карти се размесва хубаво и първия играч си изтегля карта от него. С това играта е готова да започне (очаквахте повече подготовка, нали).

Ход на играта

Ако някога сте играли на асоциации, значи знаете почти всичко за тази игра. По време на хода си всеки играч тегли карта и се опитва да обясни нещо от картата си на останалите играчи (има думи и изрази с различна трудност и даващи  различни точки, ако ги познаете). Играча избира главната следа, която да даде на останалите и поставя зеления въпросителен знак върху нея. Всяко нещо свързано с тази следа, той ще отбелязва с някое от зелените кубчета (10 на брой, но не се престаравайте, понякога повече подробности водят до по-голямо объркване), а ако иска да добави нова следа, трябва да използва някой от удивителните знаци в други цветове (и съответните кубчета от този цвят по начина описан горе). Ако някой успее да познае загадката, получава съответния брой крушки (колкото по-трудна е загадката, толкова повече точки ще получи позналия играч), а обясняващия играч печели една крушка. Ако обаче никой не познае загадката на играча, никой не печели точки и се продължава директно със следващия играч.

Играчите обясняват един по един, въртейки се по часовниковата стрелка, като края на играта идва, когато и последната крушка е взета от масата. Броят се крушките на всеки играч и се прави крайно класиране. Победителя се обявява за най-добрия асоциатор (ако въобще съществува такава дума) и играта приключва.

Моето мнение

Какво мога да ви кажа за тази игра … за мен е доста постна. Не само на фона на всички игри които съм играл, не само на фона на парти игрите, а дори на фона на асоциативните игри. Борда е много малък и е сложно да се играе с повече хора. Около 6-7 играча е максимума според мен. Символите много ограничават играта като цяло (не е като да можеш да покажеш каквото искаш) и честно казано, картите в играта не ме впечатлиха много. След две игри се отказахме от тях и си измисляхме сами какво да обясняваме. Не ме разбирайте погрешно, аз съм голям фен на асоциативните игри, но факта, че са взели една асоциативна игра и са я ограничили до такава степен прави играта много по слаба от самата игра на асоциации. Според мен идеята можеше да е много по-развита, можеше да има някоя и друга механика поне, все пак е бордова игра. А в случая, бордовата част даже ограбва играта, много е жалко, но е истина. Дори играта не е лесно преносима, което щеше да е един плюс на фона на доста минуси. От друга страна, компонентите са приятни и въпреки че не са много, оставят приятно впечатление. Надявам се в бъдеще да има подобрена версия на асоциативна игра, този път по-разнообразна и завладяваща.

Заключение

Ако сте фенове на асоциативните игри и задължително искате да играете бордова такава, пробвайте с Concept. Това е типичната парти асоциативна игра, погледната от друг ъгъл и въпреки че разочарова в доста детайли, не мисля, че това ще ви попречи да си изкарате весело с останалите играчи. А и може да създадат нова асоциативна игра скоро, дано това да се случи и да сме свидетели на една много разнообразна игра с много интересни неща в нея, която да не можем да спрем да играем. А до тогава си имаме Concept, не е перфектна, но при липса на алтернатива, перфекционизма не помага.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

2 коментари

 1. Мисля, че точно ограничението прави играта предизвикателна, както е и при игри като Taboo и Pictionary. Според мен проблемът на играта е в точкуването… 🙂

 2. „А и може да създадат нова асоциативна игра скоро, дано това да се случи и да сме свидетели на една много разнообразна игра с много интересни неща в нея, която да не можем да спрем да играем.“
  Изглежда това се случи вече – с Code Names. Незнам дали покрива много разнообразна и с много интересни неща, но втората част – да не можем да спрем да я играем е факт.
  Колкото до Concept – за мен това е най-добрата асоциативна игра (при положение че още не съм играл много Codenames). С всеки който съм я играл я харесва и си изкарваме добре. Точкуването наистина не е добро, но може спокойно да се играе просто като начин за изкарване на времето без точки, или пък кооперативно както я играха в TableTop. Съгласен съм с oui-oui, точно ограниченията я правят интересна и дават възможност да си креативен в описването на думите. Колкото до малката дъска – нормална дъска е (като на smallworld например), и не мисля че бих играл играта с повече от 7 човека и без това.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers