петък, септември 22, 2017
Заглавна страница » Настолни игри » Color’Yam – Яки зарове… и това е
Color’Yam – Яки зарове… и това е

Color’Yam – Яки зарове… и това е

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Yahtzee игрите продължават да си се продават като топъл спинър по цял свят и понеже те никога не са били на върха на „хайпа“ и „тренда“, така и не се е случило хората да се уморят от тях. Приемаме ги за даденост и знаем, че така или иначе ще продължават да излизат и ще си цъкаме всякаквите им там форми.

Причината да не са ни писнали може би се крие в това, че все пак не се застояваме на тях. Просто излиза поредната версия, цъкаме я 5-6 пъти и продължаме нататък. Нищо особено, за което да се тормозим или да мрънкаме. Просто си го знаем. Е, да, тук-там има някои хитове, които се задържат, като най-популярния от тях е King of Tokyo/New York.

За съжаление, колкото и подобни игри да са минали през масата ми (гореспоменатите също), никоя не е задържала достатъчно дълго вниманието ми. Да, често ми харесват, но както казах – само няколко игри и после аут.

Предварително казвам, че такъв е случая и с Color’Yam, или както е другото й име – Kribbeln. Това е една свръх стандартна Yahtzee тип игра с едно-две измененийца, с които все пак трябва да се опита да се продаде.

Може би най-силната страна, за мен, на Color’Yam са заровете на играта. Това са шест огромни и тежки пластмасови зара с релефни точки за цифрите. Имат страхотно усещане, когато ги хвърляте, но е по-добре да слагате покривка или „tray” за зарове, тъй като е твърде вероятно да наранят масата ви, или най-малкото да събудят децата от шума, което в повечето случаи е по-зле.

Друго, което може да откриете в кутийката са едно малко моливче и купчина листи за отбелязване на точки.

Цялата идея на Color’Yam се върти около тези листи. Има доста различни видове листи, като всеки лист е изпълнен с различни предизвикателства. Можете да изберете всички да играете на един лист и всички да се състезвате по едни и същи предизвикателства, или всеки да си получи собствено листче. Всъщност няма абсолютно никакво значение, защото в типичен „yahtzee” дух, в тази игра няма никакво взаимодействие, освен евентуално лек „пушурлък“ в състезание за малко повече точки… Сега ще обясня.

Подобно на Bonanza Dice, тук изпълнявате предизвикателсва от най-лесно към най-трудно… И тук спират сравненията с онази иначе доста по-интригуваща игра. Предизвикателствата са винаги са свързани с цветовете на страните на заровете. Например – хвърли 3 сини, хвърли повече зелени отколкото жълти, или червените и сините трябва да са равни.

Можете да хвърляте до три пъти, като всеки път запазвате или незапазвате колкото си искате зарове. Ето врътката. Дори и да хвърлите нужните цветове от първия път, може да не искате да ги задържите, защото на листа си записвате сбора от всички страни, които се виждат. В края на рунда точките се разпределят спрямо сборовете на различните играчи. Този с най-малко взема 1, следващия 2 точки и така до колкото играчи сте. Това е 50 процента от играта.

Ето и другите 50. Ако не успеете да изпълните предизвикателството имате два избора – или да запишете резултата, който сте получили в специално поле малко по-надолу и да получите втори шанс за това предизвикателство, или да запишете Х и нищо да не получите. Звучи като очевиден избор? Не съвсем. Тези специални „Color’Yam” полета са няколко на брой за всяка игра и всеки път, когато трябва да попълвате такова поле трябва е с резултат по-голям от предното ваше Color’Yam поле. Тоест, не искате да имате твърде висок резултат още първия път, защото после вероятно ще си биете челото с масата. От друга страна, не искате и да имате ниско, защото няма да вземете никакви точки вероятно, или пък няма да ви пука, защото играта е достатъчно кратка и безлична, за да прекарате 15 секунди от живота си в емоции, свързани с нея.

Заключение

Color’Yam е напълно стандартна yahtzee тип игра, която въпреки няколкото си различия не може да се отличи с нищо от десетките по-добри подобия, които можете да откриете на пазара.

В никакъв случай играта не е лоша и вероятно ще я играя, когато ми предложат да си го причиня, но няма да ме виждате да тичам към рафта за нея, при положение, че съвременното ни хоби ме е сдобило с толкова по-„живи“ игри.

Вярно е, че Color’Yam е абстрактна игра, но сякаш тя не си поставя никакви високи, или дори средни цели. Щом изиграете и една игра ще усетите как тя започва да се дави в посредствеността си.

Споменах в началото колко игри от този жанр излизат ежегодно. Ако Color’Yam беше си избрала не толкова гъсто населена ниша, можеше и да бъда по-благосклонен. В жанра обаче се води твърде брутална битка за внимание, за да ви я препоръчам. Ех…

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни зарове
  • Интересна нова врътка в позната игра
  • Бърз геймплей

МИНУСИ:

  • Нищо, което не сме виждали

Можете да посетите сайта на Ravensburger за повече информация относно Color’Yam или да си я поръчате директно от представителите им тук – Комсед.

Ravensburger

Поръчай: Color’Ýam

Магазинът, в който се тества.

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*