неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Colorama – влез в цвят и форма… ако си 2+
Colorama – влез в цвят и форма… ако си 2+

Colorama – влез в цвят и форма… ако си 2+

Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Знаете ли, че всъщност мъничките деца обожават да учат? Така сме направени – искаме всичко да разберем, всичко да можем и да знаем. Попиваме знания и информация като гъбки още първата минутка, после се научаваме да я обработваме, класифицираме и вадим заключения от нея…

(Абсолютно осъзнавам факта, че току-що започнах ревю на детска настолна игра с почти клиширани факти и изрази.  Обещавам да видите, че има цел и смисъл!)

Популярната психология и проучванията около ранното детско развитие напоследък дадоха огромен тласък на индустрията, снабдяваща ни с детски играчки. Вече едва ли не всяко дървено камионче или всяка писукаща пластмаска е „Монтесори“, “Hands-on-learning” и ‘”Early development toy”… Ясно, индустрията трябва да продава, а родителите искат всички да знаят как двегодишния Стойчо може да брои до 20 сам-самичък и нарежда пъзел от 12 части. Тук идва едно голямо „Но!“. Истинските играчки са прости. Поставят основа. И те карат да мислиш. Истинските игри често са трудни, понякога се налага да си бърз, да учиш в движение и да действаш!

Colorama на Ravensburger е едно естетично, фино, оптимално предложение за най-малките, което обаче съвсем не може да бъде определено просто като „Игра“. Colorama е и инструмент, и средство за учене и забавление. И макар съвсем да не искам да слагам етикета „Вдъхновено от Монтесори метода“, тук опредлено се отличава развитието на способностите за сортиране по форма/цвят (или и двете), както и чисто сензорното възприемане на формите и контурите им.

Играта идва с голяма основа от два слоя висококачествен картон, като горният слой е с изрязани форми. Освен това имате 2 зара (един с форми и един с цветове), книжка с инструкции и 40 пластмасови форми (4 цвята х 10 броя). Формите влизат перфектно в правилните места по основата, които имат контури в съответния цвят. В книжката има посочени 4 варианта на игра с прогресираща трудност според възрастта на играчите. И макар на кутията да има посочена възраст 3+, спокойно ви препоръчвам играта за 2+ (с малко внимание към мъниците, които все още опитват нещата на вкус). Ползите от качествените компоненти са толкова многобройни, че със сигурност двегодишно дете, навлизащо в етапа на реда и сортирането, ще бъде очаровано от приятните цветове и интуитивността на играта.

Освен посочените 4 варианта на игра, с най-малките играчи можете да опитате още:

  • Сортиране само по форма;
  • Сортиране само по цвят;
  • Намиране на двойки еднакви;
  • Запълване само на 1 цвят от основата;
  • Определяне на формата само чрез допир (с вързани очи или в непрозрачна торбичка)

И накрая – нашият по-малък син (2,5 години) с радост и сериозна концентрация на няколко пъти просто седна да реди формите по основата, без да хвърля зарове – като самостоятелна дейност.

Всички тези варианти – посочените тук и в книжката – със сигурност ще запознаят детето с основните цветове и форми, ще обогатят речниковия му запас, координацията, фината моторика и ще положат една необходима основа за най-ранните стъпки в математиката. Аз, като родител, който смята, че никога не е твърде рано за математика, съм в постоянно търсене на добри решения за онагледяване и учене. А Colorama предоставя чудесен ресурс за учене на няколко нива, плюс гарантираното забавление и винаги чудесното качество на компонентите от Ravensburger.

Поръчай Colorama от Комсед

Ravensburger

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Опитвам се да съчетавам домашното образование на децата, работата, хобитата и надеждите си, като обикновено в края на деня съм зверски изморена и с изпълнен на 28% списък със задачи:) Затова и напоследък не успявам да играя достатъчно от любимите ми стратегически игри, но пък имам все повече случаи да играя детски и семейни игри:) Тъй че се впускам в този сезон с голям ентусиазъм и се опитвам да извлека максимална полза от времето за игра - най-добре да се съчетава забавление и учене чрез игра!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers