събота, юли 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри »  Cat Lady – по принцип съм по кучетата, но…
 Cat Lady – по принцип съм по кучетата, но…

 Cat Lady – по принцип съм по кучетата, но…

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Розовата кутия и малкото тесте с карти не изглеждаха твърде обещаващо, но докато чаках за среща с AEG във фестивала в Есен, имахме малко време да разцъкаме нещо набързо. Седнахме на маса с неразопакована Cat Lady и най-нахално си я отворихме. Никой не ни се скара, но и никой не дойде да ни обяснява правилата. Заради това, ние се захванахме и след пет минути вече бяхме започнали игра.

Още след първия ход ние се останахме запленени от лекия, но забавен и ангажиращ геймплей, воден основно от идиотската тема (в най-добрия смисъл). Няколко часа по-късно, играта беше в квартирата ни и там й се отдадохме подобаващо.

Както се досещате, в Cat Lady, вие сте от онези застарящи моми, които си покриват домовете с досадни акащи по шкафовете и драскащи по пръсците ви гадове, защото… ами защото те си знаят. Аз винаги съм си падал повече по кучетата.

Всъщност немалкия ми опит с котките ме е запознал с извънземната им натура и никога нямам доверие на тези вечно кроящи зъл план очи.

Говоря толкова за котките, защото въпреки абстрактните правила, играта се оказа изненадващо тематична.

В Cat Lady вие събирате котки (къде от магазините, къде от улицата) и се опитвате да ги нахраните, но не искате и да остава твърде много излишна храна, защото тя ще се развали.

Освен храна обаче, вие събирате на котките си играчки, костюми, спрейове и котешка мента, за да се чувстват мръсниците по-добре, или пък вие да се чувствате по-добре. Не знам. Не ви разбирам, мазохисти.

Cat Lady е изключително чиста игра за събиране на комплекти. Тя използва една единствена механика за събиране на карти, които поставяте пред вас върху табло.

Различните видове карти носят точки по различен начин. От някои искате да имате най-много, от други да събирате комплекти от различни видове, трети ги ползвате за купуване на специални карти с умения и така нататък. Основните два вида обаче са самите котки и различните типове храна. Всяка котка изисква определен вид и бройка от дадена храна (месо, мляко или риба) и не може да поеме повече от нужното… освен ако нямате котката на име „Крава“, която можете да я тъпчете колкото си искате и с каквото си искате.

В средата на масата се нарежда схема от 9 карти, като до единия ред се слага фигурка с котка. По време на вашия ход вие можете да вземете която и да е колона или ред от три карти, но не тази колона или ред, до която се намира фигурката с котката. След като си вземете трите карти, премествате котката до празното място и запълвате с нови карти. И това е цялата игра.

Заключение

Cat Lady бързо влезе сред любимите ми игри за 2018, а и сред личните ми топ 100. Играта има елементарни механики и обективно погледнато в кутията има просто няколко различни начини за отбелязване на точки от комплекти. Само че Cat Lady не трябва да се поглежда обективно. Тук темата извира с всяка карта, а хуморът е така вграден в геймплея, че дори котешки хейтъри като мен откриват иронията и успяват да се забавляват. Играта е подходяща както за филър сред геймъри (продължава около 20 минути), така и за привличане на нови хора в хобито. Със сигурност тази кутия ще се намърда на секцията ми за дълго време и бих я предлагал всеки път за завършване на настолна вечер. Толкова е пристрастяваща!

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен арт
  • Хуморът изпъква във всяка една карта
  • Лесни за разбиране механики
  • Светкавичен и пристрастяващ геймплей

МИНУСИ:

  • По-добре да си мълча, че котките подслушват

Можете да си купите тази страхотна игра от магазина на нашите партньори от Time2Play.

Купи: Cat Lady

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers