събота, юли 20, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Card Crawl – Пълзене с телефон в ръка
Card Crawl – Пълзене с телефон в ръка

Card Crawl – Пълзене с телефон в ръка

Уау, това ми отсъствие от сайта беше дълго! Причините бяха различни, най-вече малко време за каквото и да е „boardgame related“, но ще се опитам лека-полека да се завърна към хобито отново по-активно. Както и да е, това не е темата на тази статия, така че да минем към същността на нещата. Card Crawl. Приложение. Мобилни устройства. Моята втора „специалност“ на сайта след print and play игрите. Пак се отнесох, паузата явно ми се е отразила зле, нека опитам още веднъж да се концентрирам. Така.

Card Crawl e дело на TinyTouchTales, а художник е Max Fiedler aka Mexer, излезе 2015 година и бързо събра 3-4 награди. Това е малка соло игра с карти, която тематично е dungeon crawl, но темата не се усеща много силно. В играта целта ви е да минете през цялото тесте на бармана(понеже, разбира се, играете в една кръчма), което е 54 карти. В него винаги има определен брой чудовища, предмети, колби живот и пари.

shot3

Както споменах вашата цел е единствено да минете през цялото тесте или с други думи да минете от единият край на подземието до другият без да умрете. За да успеете обаче ще трябва много внимателно да преценявате какво да вземете, с кое да се биете и кога можете вие да поемете удара. По време на игра пред вас ще има освен грозният орк кръчмар, който пие нагло бира без вас и осем места за карти. Долните четири са вашият герой с неговите два предмета, инвентар и аватар.

player1 player2player3

На горните четири ще откривате различни неща в подземието. Тук идва стратегическият момент на играта. Докато на горният ред има повече от една карта, орка няма да раздаде нови, както и всякакви използвани предмети няма да изчезнат от полетата на вашият герой, а други не можете да играете върху използваните. В инвентара си може да имате само една карта, докато не решите да я ползвате или не я замените с друга, същото важи и за двете ви ръце. С други думи ще трябва много да внимавате какво взимате и какво за кого ползвате или много лесно може да се озовете срещу срещу нещо прекалено силно и да привършите играта си набързо. Всъщност този риск си съществува и като внимавате, но това внася лек roguelike елемент, който на мен лично ми допада.

monster1 monster2 potion1 shield2 sword2coin1

Няколко важни неща за видовете карти за да ви се изясни още малко играта:

  • Чудовищата остават на борда докато не ударят нещо (героят ви или щита му) или не ги убиете. Можете да намалите живота и атаката им без да ги убивате изцяло и те ще останат с тези показатели докато не излязат от играта по някакъв начин.
  • Златото може да сложите в ръката си или в инвентара си, но то ще остане там, като използвана карта, докато не бъдат раздадени нови карти.
  • Колбите, ако ги сложите в ръката си ще ги използвате веднага, ако ги сложите в инвентара си ще можете да ги ползвате по-късно.
  • Оръжията са предмети, които правят поражение, но могат да бъдат използвани само веднъж, без значение дали сте ги използвали за цялата им атака или не. Тоест, ако с меч 5 ударите чудовище на 3 живот той пак ще изчезне.
  • Щитовете блокират поражение нанасяно от чудовищата, като ако чудовището има повече атака от защитата на щита, то остатъка отива в героят ви. С други думи, ако чудовище 8 удари 5 щит, то героят ви ще получи 3 поражение и чудовището изчезва. Ако обаче щита блокира чудовище по-малко от него, то изчезва, а защитата от щита пада с толкова, колкото е била атаката на чудовището.
  • Уменията са различни карти, които ви позволяват да манипулирате играта по някакъв начин. Винаги са по една от вид в тестето и са избрани на случаен принцип от тези, които имате.

И в общи линии това е цялата игра. Накрая успявате или не. Въпреки простотата си, Card Crawl има доста неприятни трикове в ръкава си и ще има известен период на учене и свикване с механиките, но една сесия е между 5 и 10 минути, така че и това няма да ви отнеме много време. Чудесен избор докато пътуване сутрин в градският транспорт или докато чакате на някоя мноооого дълга опашка. Най-лошата черта на играта може би е това, че ще научите тестето и след това лесно ще можете да броите картите и да знаете какво ви очаква, но мисля че играта е направена с идеята да можета да правите това. За тази игра ме подсети една друга игра за мобилни устройства, която обаче излезе тази година и също стана хит, но за нея следващият път!

Официален сайтCard Crawl в iTunesCard Crawl в GooglePlay

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers