неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Boarding – пирати в цигарена кутия
Boarding – пирати в цигарена кутия

Boarding – пирати в цигарена кутия

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

GDM пуснаха серия от игри малки кутийки. Не се бъркайте обаче. Това не са микро игри. Дори доста микро игри се продават в много по-големи кутии.

Последно време се сблъсках с доста пиратски игри, за някои тепърва ще пиша ревюта. Тази тук е може би най-различната от всички тях. Ще се изненадате колко игра и тема ще откриете в това малко бижу.

Абордаж!

pic2586793_lg

Корабите!

Boarding симулира сблъсъка на пиратски кораб с испански кораб. Корабите се стрелят, а моряците се нахвърлят един върху друг и в двата кораба. Всеки кораб си има капитан, който помага на своите подчинени.

Темата предполага динамичен и конфротационен сблъсък между двама души. Това наистина е игра за двама, но в нея няма зарове, нито „take that” елементи. Всичко в играта се свежда до…

Блъфиране, програмиране и следене на картите

В началото на играта всеки си подрежда своя кораб. Слага определен брой кубчета върху всяка част от кораба плюс един голям мийпъл (екипажа плюс капитана). След това се взема тесте от 12 карти. В него има 6 различни действия. Всяко действие е два пъти в тестето. Раздават се по пет карти на всеки играч, две остават извън игра.

Всеки играч избира една от картите и я поставя с лицето надолу в първата част на кораба (всеки рунд се сменя посоката на слагане). След това дава картите на другия играч и всеки избира карта, която да сложи на втората част. След като всички части имат карти, следва фаза, в която всеки може да размени две от картите си. След това всички карти се обръщат и започват да се изпълняват по инициатива. Ако има равенство, се гледа инициативния играч (всеки ход се сменя). Всички действия, с иключение на битката, се изпълняват едно по едно. Действията са следните.

 1. Битка. Ако Капитанът ви е в битката убивате един противников човек. След това, ако другият играч не е играл Битка губи един човек. След това и двамата играчи губят по един човек.
 2. Абордаж. Убивате един човек на другия играч от неговата страна на кораба, след това премествате двама или трима ваши човека на противниковия кораб. Можете да преместите и капитана си там.
 3. Огън! Убивате двама души на случаен принцип. Ако капитанът ви стреля, убивате още един, но конкретно противников човек.
 4. Отблъскване. Слагате си човек от резерва върху кораба или премествате човек от или към това място ИЛИ отблъсквате Абордаж, ако е играна такава карта срещу вас. Ако капитанът ви е на мястото, можете да направите и двете действия.
 5. Прикрийте се! Слагате си човек от резерва върху кораба или премествате човек от или към това място ИЛИ ако срещу вас е играно Огън!, то той няма да работи. Ако имате капитан, можете да направите и двете действия.
 6. Изправете се! Сложете си на борда един човек от резерва. Ако капитанът ви е там, сложете си още един човек.
pic2563379

Действията!

Когато два хода поред имате хора в противниковия кораб, без той да има хора, вие го завземате и обръщате частта с другата страна нагоре. Отбелязвате, че сте я завзели с кубче. Когато завземете две такива, вие печелите. Другият начин е да имате по-малко хора, отколкото има активни части от кораба му.

Както виждате играта е хитра и разчита на четене на противника. През цялото време знаете всички карти в игра, без една. Ако следите внимателно ще предвидите замисъла на противника. Правилата не са толкова прости като за малка игра и въпреки това целият геймплей е доста бърз. Ако искате да надградите обаче, в играта има и роли! Всяка роля дава специално умение на играчите. Ролите са свързани със съответната фракция и въпреки, че не са много (две за пиратите и три за испанците), играта се разнообразява.

pic2815078_lg

В базовата обучителна игра се играе само с 4 части от кораба.

Заключение

Boarding е чудесна игра, която въпреки че е в малка кутия и продължава десетина минути, не мога да нарека малка, защото има сравнителна доза мислене и дебнене. Добре де, няма чак такава дълбочина, но ще ви ангажира дотолкова, че не можете да я объркате с някой безумен филър.

Да, може да се използва като филър, но тематичността, следенето на картите и правилното програмиране на действия ще ви остави инвестирани през цялото време. Би било странно да се разминете само с една игра. Мисля, че Boarding е като едно малко парченце торта, когато не сте мислили, че сте гладни. Уж не сте, но само с едно ви се отключва неподозиран апетит.

Малките творения са трудни и често са подценявани, защото повечето подобни създания са безмозъчни псевдоигрички, които са мислени за половин следобед. В Boarding си личи старателното внимание, което е отделено за всеки детайл и балансът, който е стабилно плейтестван.

С други думи, не подминавайте тази цигарена кутийка. Ако търсите нещо кратко за двама играчи, които обичат да се надцакват и да се натхитряват, това е точната игричка за вас. Извинявайте. Не игричка. Игра!

ПЛЮСОВЕ:

 • Бърз и динамичен геймплей
 • Тематични механики
 • Приятен и несериозен арт
 • Блъф, но не твърде натоварващ

МИНУСИ:

 • Малко по-сложна от нормалното за малка игра
 • Искаше ми се да има повече роли

Повече информация можете да откриете на сайта на GDM

GDM[/button

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers