Big Deal – Не може да имаш още марки! О, Ф**!

Преди да започна с ревюто, трябва да споделя, че това нов принт на стара игра с името Grandpa’s Becks Cover Your Assets. Така че ако и вие сте от тези маниаци като мен, които ако не си чекнат играта в BGG все едно не са я играли, можете да ползвате старото име в търсачката на BGG. Играта и без това на практика е същата. Същият арт, същият геймплей. Мисля, че само един от видовете карти е различен, но това е без значение.

От всички игри на Schmidt, които играх последните седмици, тази е предизвиквала най-шумни реакции на фурор и желания за обръщане на масата… в най-добрия смисъл.

Big Deal е автоматизирана игра, която по-скоро ще играе вас, отколкото вие нея, но от време на време имате някое друго решение свързано с поемането на рискове.

В играта вие сте група богаташи, които натрупват имоти и притежания и… които се опитват да си ги крадат едни от други. Целта на играта е да стигнете до притежания на стойност един милион. Играете толкова рунда, колкото е нужно.

Всеки играч започва с 4 карти, а в средата на играта има тесте и една карта, която образува дискард.

По време на хода си, играч има едно действие от 4 възможности.

  • Да образува сет от две еднакви карти в ръката си (едната може да е жокер)
  • Да образува сет от карта от ръката и най-горната карта в дискарда (тази от ръката може да е жокер)
  • Просто да изхвърли карта от ръката си върху дискарда и тегли нова от тестето
  • Да открадне най-горния сет от друг играч (но трябва вече да има направен поне един сет)

В края на хода си винаги си допълвате до четири карти.

Когато се образува сет от две карти, той винаги се слага върху предния. Така ако имате някой по-скъп, винаги ще искате бързо да го закриете с някой не толкова привлекателен, за да не ви го отмъкнат… но те ще ви го отмъкнат. Повярвайте ми, става бързо, лесно и изключително внезапно!

Стигнахме до центъра на играта – краденето на притежания (сетове).

Ако имате вече един сет можете да нападнете най-горния сет на някого, ако просто изиграете същата карта като сета. Ако този, който нападнете изиграе същата, той успешно се защитава. Разбира се, вие можете да изиграете още една и така нататък. Жокерите също могат да се ползват. Имайте предвид обаче, че жокерите дават адски много пари на този, който ги притежава в края на играта.

Който победи, взема съответния сет и добавя към него изиграните карти в атаката. Така той става изключително дебел и привлекателен за останалите. Сета, не играчът.

Тук се намесва и броенето на картите. Не се притеснявайте, не е сложно. От друга страна си е задължително. От почти всички карти има десет от вид, така че е добре да си прецените шансовете преди всяка атака. Освен това, винаги когато слагате скъп сет е добре да имате в ръка поне още една карта за защита, защото бъдете сигурни – ще ви атакуват. Изключително лесно и изгодно е да се атакува в тази игра.

Това е цялата игра. Когато свърши тестето, рундът привършва и се броят парите, които сте натрупали (притежанията си имат стойност). Ако някой е направил милион – печели. Ако не – нов рунд.

Заключение

Big Deal е жестока и брутално забавна игра. Това е играта с най-сериозен take-that елемент, която съм срещал. Всъщност, цялата игра е един голям take-that. Всеки ход ще хвърчат атаки, защити, неочаквани обрати и банкрутирали играчи. Да, можете да прецените дали да рискувате да атакувате, дали да направите сет точно сега или дали да ползвате жокер. Но като се замисля, всичко друго се крепи на шанса от тестето и пресмятане на вероятността, ако броите картите.

Въпреки това, отдавна не съм имал такъв хит в моят дом. Играл съм играта с различни групи и всички избухват всеки път, щом я играят. Страшно забавна, шумна и изпълнена с „Уау“, „Оф, пак ли“ и „айде, крадете му яхтите най-после!“ моменти.

Препоръчвам я на всяка шумна компания, която си търси лек филър, който няма да ви накара да мислете, но определено ще счупи ледовете.

ПЛЮСОВЕ:

  • Шумна и истерично забавна
  • Изпълнена с обрати и „Уау“ моменти
  • Няма нищо по-хубаво от това да прецакваш приятелите си

МИНУСИ:

  • Няма нищо по-кофти от това приятелите ти да те прецакват
  • Играта е автоматизирана и случайна
  • Може да има обидени, защото играта е агресивна

[divider]

Както винаги, можете да посетите сайта на Smidt Spiele и да си поръчате тази гениално проста и точно толкова забавна игра.

[button color=“green“ size=“big“ link=“http://www.schmidtspiele.de/produkt-detail/product/big-deal-75023.html“ target=“blank“ ]Schmidt Spiele[/button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.