Любими игри, преведени на български

Подозирам, че това е една от най-полезните ни препоръки до този момент. Понякога ние сме се овъртолили толкова в нашето геймърство, че забравяме най-важното. Почти всички от игрите, които играем са зависими от език, в повечето случаи – чужд. За щастие, последните години българските разпространители инвестират в превода на много заглавия. Мисля, че трябва да благодарим на Паладиум Геймс и Фантасмагория за положените усилия. Те са една от основните причини, настолните игри да стават все по-популярни у нас.

[divider]
Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Ticket to Ride

Няма да ми омръзне да препеоръчвам тази игра. Мислих си да препоръчам Age of Empires 3, тъй като в играта имаше нещо като преведена книжка с правила, но всъщност книжката на български беше превела само половината от правилата. Не най-важното, не основното. Книжката беше започнала да превежда оригиналната и когато стигна до средата, просто спря. Това е все едно да започнеш едно изречение и посредата да. 

Мисля, че няма смисъл да обяснявам правилата на Ticket to Ride, или както е по-известна сред нас – влакчетата. Ако все пак има незапознати, можете да прочетете ревюто на един колегите ни. Преведеното в играта са само правилата, тъй като играта не е зависима от текст. Имате единствено карта и имена на градове. Всичко останало са символи и цветове.

Играта ми е в личния топ 10 за всички времена и не мисля, че някога ще я махна от колекцията си. За повече информация, натиснете бутона отдолу.

[button color=“orange“ size=“medium“ link=“http://bigboxgamers.com/ticket-to-ride-europe-1912expansion/“ target=“blank“ ]Ревю на Ticket to Ride[/button]
[divider]

Георги Димитров ‘BigBoxSharki’ препоръчва:

Тери Пратчет: Вещиците

Когато Деян ме попита, преди няколко месеца, дали искам да пиша ревю за Вещиците, не знаех какво да очаквам от играта. След няколко изигравания бях вече спечелен завинаги, защото Мартин Уолъс отново беше свършил чудесна работа и беше направил още една чудесна и тематична игра по любимият на много от нас Диск, дело на Тери Пратчет. А още повече бях впечатлен от превода на Паладиум и MBG Toys, които се бяха справили доста добре с трудните за превеждане имена на различни герои и места.

Във Вещиците вие, заедно с останалите играчи ще трябва да спасявате Ланкър от най-различни проблеми, като започнем от неща, като болни животни и стигнем до най-ужасните елфи, крадци на деца, както и други легендарни злодеи от поредицата за Вещиците. Проблемите ще рашавате, чрез хвърляне на зарове и игране на карти, всяка от които ви дава някакъв бонус.

 

Ако съм ви заинтересувал на линка по-долу можете да прочетете пълното ми ревю на Вещиците.

[button color=“orange“ size=“medium“ link=“http://bigboxgamers.com/the-witches-review/“ target=“blank“ ]Ревю: Вещиците[/button]
[divider]
Цонко Цонев ‘BigBoxLan’ препоръчва:

Селище

„Селище“ заслужено спечели наградата Kennerspiel des Jahres за 2012-та година. Това е награда подобна на SDJ, но за игри за „познавачи“ или по-сложни игри. Тя съчетава някои познати механизми от евро игрите – менажиране на ресурси, поставяне на работници, контрол на територия, но има и иновативни такива като остаряването на работниците и получаване на различен ресурс “умение“ според наличните за действието което избираш.

Играчите имат свое семейство, което специализира членовете си във фермерство, занаяти (произвеждане на рало, карети, животновъдство, книги), в кметството или в църквата. Могат също така да се изпращат да пътешестват из страната, има и допълнителни действия като сватба, която води до получаване на „работник“ от следващо поколение, мелница от която се получават пари срещу жито и други. Темата е доста добре представена, компонентите макар да не са впечатляващи са добри и помагат за атмосферата, и с малко фантазия може да си представиш живота на тези хора.

 Това е една от малкото отлични евро игри със средна сложност, която е преведена на български език и я препоръчвам поради доброто съчетание на механизми и тема и възможността да се играе „приятелски“ или „състезателно“. Играта до скоро беше в моята класация “Top 10” (падна малко надолу просто заради още по-добри игри, които играх напоследък), което говори само за себе си.

[divider]


Николай Апостолов ‘BigBoxDicer’ препоръчва:

Доминион

Dominion заслужено се радва на голяма популярност, заемайки престижното място номер 30 в класацията на Board Game Geek. Това, което най-много ми харесва в играта, е че свършва точно, когато е най-интересна. До самия си край Dominion те държи на тръни, тъй като не знаеш какво другите играчи биха изтеглили от тестето си преди да имаш възможността и ти да грабнеш точки на своя ход.

Тъй като говорим за игри, преведени на български, бих искал да отбележа, че не съм особено доволен от превода на играта. Въпреки това, ако не бихте могли да играете Dominion на друг език, то вариантът на български ще ви свърши добра работа.

Многообразието от налични варианти за игра и възможността всеки от тях да се печели с различни стратегии гарантират голяма преиграваемост. Но това не означава, че за да играете Dominion трябва да изкачите колосална планина, на върха на която се намира старейшина, който ще ви обясни правилата. Напротив – в играта се навлиза лесно, но се печели трудно, което я прави подходяща както за начинаещи, така и за напреднали играчи. Победителят обикновено се решава в изпълнените с интригуващо напрежение последни ходове. И все пак не трябва да разчитате на късмет. Дали ще спечелите зависи най-вече от решенията, които взимате още от първия си ход, създавайки най-доброто тесте в света на Dominion!

 

[button color=“orange“ size=“medium“ link=“http://bigboxgamers.com/dominion-review/“ target=“blank“ ]Ревю: Доминион[/button]

[divider]
Това бяха нашите предложения, а ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! [button color=“pink“ size=“small“ link=“http://bigboxgamers.com/donation/“ target=“blank“ ]Дарение за сайта[/button]

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *