неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Battle Line – бърза тактическа игра за двама
Battle Line – бърза тактическа игра за двама

Battle Line – бърза тактическа игра за двама

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

GMT са популярни с тежките си военни стратегии и сложни игри, които се играят с часове. Преди няколко години обаче излезе една малка игричка, която разби традициите им и веднага се мушна сред най-големите хитове. Една от основните причини това да се случи е дизайнерът – Райнър Книция. Всъщност, решението да поканят дизайнера за една от техните игри е изключително странно за мен, защото Книция е популярен с елементарните си абстрактни игри.  Да го кажем така, Книция е Стивън Кинг на настолните игри. Прави изключително много игри, доста от които хитове, но има и такива, за които никой не е чувал. Нека не навлизам в дълбок анализ на дизайнера, защото звездата тук е Battle Line.

Класически Книция

pic149717_lg

Тематично, това е игра за двама души, които се сражават с римски войски… но това си е просто залепена тема. Дори няма да поглеждате към арта на картите.

В играта има 60 карти с цифри. 6 комплекта в различен цвят. Всеки с карти от 1 до 10. Освен това има още 10 карти „тактика“ и 9 пионки.

Пионките се нареждат една до друга. Това са фронтовите линии. Целта на играчите е да спечелят 5 или 3, които са една до друга.

20150706_155925

Играчите държат определен брой карти в ръка и по време на хода си всеки слага една карта до някоя пионка, след това си допълва ръката от тестето с нормални карти или от това с карти „тактика“.

Играта е на принципа на покер. Целта е да наредите пред всяка пионка по-добра комбинация от тази на опонента, само че не с пет, а с три карти. Комбинациите могат да бъдат поредни цифри, еднакви цифри, еднаква боя или поредни цифри в еднаква боя.

В момента, в който играчът сложи третата си карта пред пионка, той може да докаже на опонента си, че няма как да се получи по-добра комбинация. Това може да се случи ако покаже нужните карти за по-добра комбинация някъде на масата или пък от неговата собствена ръка.

20150706_155928

Освен това, всеки може да изиграе карта „тактика“. Тези карти чупят правилата. Например, някоя карта може да удължи линията до 4 карти, вместо 3. Друга може да открадне карта на противника, а няколко са просто жокери. С други думи, картите „тактика“ са изключително силни. Поради тази причина Книция е измислил правилото, в което играч не може да изиграе повече от една тактика повече от противника. Тоест, ако аз съм изиграл първата тактика, не мога да изиграя втора, докато опонента ми не изиграе такава.

Заключение

Battle Line е чудесна аналитична игра. Това е кратка и лесна игра, която обаче изисква цялото ви внимание през цялото време. Трябва внимателно да следите картите и противника си. В играта има изключително много дебнене. Почти винаги ще искате противника първи да сложи своите три карти, за да можете да го надцакате с по-добра комбинация или подходяща карта „тактика“. Понякога пък е по-добре да избързате да си завършите комбинацията, защото ако сте смятали да използвате тактика, противника ви може да завърши своята комбинация и да докаже, че няма как да си завършите своята – тактиките не важат при доказването. В първата ми игра се чудих защо фронтовете са толкова много, но на третата ми стана ясно. При всички случаи ще искате да се разпрострете на колкото се може повече фронтове. Така ще имате избор, когато слагате карта. Все пак сте длъжни да слагате всеки ход и след време ще се налага да си прецаквате собствените комбинации.

Както виждате, има много мислене и хората с проблемно продължително аналитично мислене може да се озоват в безкраен лабиринт. Правилата са прости, но изборите тежки. Подозирам, че хората, които са свикнали да играят бридж, белот, сантасе и всички онези класически игри с карти може да харесат играта, защото критичната точка тук е следенето на картите. В онези класически игри това е единственото, което ви е нужно, за да спечелите. Не ме псувайте, така е.

Кутията е странно голяма за такава игра. Всичко можеше да се побере в една мъничка кутийка, но тази е с размер, в който могат да се поберат пет Battle Line-a. Разширения едва ли ще има, тъй като играта е вече стара, а и Книция няма навик да разширява игрите си. Да не говорим, че играта е завършена и няма нужда от повече. Още цветове ще ви объркат, а още тактики карти ще забави геймплея. Мисля, че целта е да запомним всички тактик карти, за да знаем какво да очакваме от противника.

Това е Battle Line – тактическа игра за двама души, в която и двамата се дебнат и разчитат, понякога и блъфират, за да могат да изчакат правилния момент за онази мощна комбинация, която ще срине противника в точния момент!

ПЛЮСОВЕ:

 • Тактически и интересни решения
 • Възможност за прецакване и хитри обрати
 • Бърз и ангажиращ геймплей
 • Следенето на картите и мисленето превъзхождат късмета

МИНУСИ:

 • Темата няма никакво значение
 • Предизвиква парализа на аналитичния ум

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Все още има какво да науча от играта
 • Сетъпа и времетраенето на играта са малки
 • Обожавам абстрактни игри
 • Книция е моят любим дизайнер

За повече информация, можете да посетите сайта на GMT Games

Battle Line

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers