четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » BARPIG – Да се освиним докато играем или да играем докато се освиним?!
BARPIG – Да се освиним докато играем или да играем докато се освиним?!

BARPIG – Да се освиним докато играем или да играем докато се освиним?!

Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

BARPIG – The Adventure Party Game

БарПиг е парти игра, създадена от Джонатан Франклин и Филип Мелч. Финансирана е чрез кикстартер през 2017 и тепърва ще се появи на пазара. Тези от вас, които нямат търпение да я тестват, могат веднага след като прочетат статията(зъл смях), да си свалят принт ен плей копието от сайта на създателите ѝ.

БарПиг представлява парти игра с карти. Правилата са кратки и лесни за научаване, а механиката и точковата система са много хитро измислени. Както си личи по заглавието играта е създадена за Бар. Всички влизате в ролите на фантастични свински герои, всеки със свое специално умение и набор от полезни предмети. Въпреки, че е картова, играта разполага и с едно зарче (ще обясня по-подробно след малко), с помощта на което се определя кой ще започне първи. В хода си, всеки има две фази. През първата карате опонентите си да изпълнят вашето специално условие, в следствие на което някой губи точки. През втората фаза купувате предмети или си зареждате „кисията“. Така минават всички играчи и същата схема се повтаря, докато някой не достигне пето ниво и не спечели играта.

Компонентите на играта са четири вида карти и едно зарче. Картите са както следва – Герои, Предмети, Бар точки и карта за ниво.

Сетъпа на играта е бърз, лесен и много удобен. Всичко се извършва с картите. Дизайнерите на играта са се справили отлично в комбинирането на механиката и компонентите.

Точковата система в БарПиг е от две части. Имате Drink points, които отброявате на Бар картата си. Тях губите, ако не изпълните дадено предизвикателсвто от друг играч, също така с тях си купувате предмети или ги възстановявате като използвате стойността на изтегления предмет.

Втората част са точките за трезвеност Sober points. Тук вече нещата стават сериозни – след 4-тата загубена такава точка получавате бяло петно и занулявате резултата.

Геймплея на БарПиг е бърз, забавен и доста интерактивен, защото е обвързан както с играчите така и с мястото, където се играе. Повечето умения ви карат да изпълнявате условията физически или да взаимодействате с предмет от мястото (Бара), в което играете. Играта е от трима до седем играчи – т.е. средна до малка компания за кръчма. Кутийката на играта е стандартна за карти, в която всичко е точно поместено. Това прави играта лесна и удобна за пренасяне до всяка кръчма или бар по света. Единственият ми съвет е да играете играта най-рано след второто питие. Не за друго, а просто защото винаги има някой скован от предрасъдаци (ама какво ще си кажат непознатите хора в бара за мен), който може да се откаже в средата на играта и да развали забавлението на всички. А така след второто или третото питие…е всички знаем, че ставаме по смели. Няма да Ви кажа какви са специалните умения на героите, за да ви провокирам да я изиграете и сами да се убедите колко е забавна – особено ако сте в Бар. Хубавото на това да занесете такава играе е, че ще създадете нови познанства със сигурност. Винаги играта в заведение поражда любопитство, дори и в най-скучните посетители (да, онези дето си пият питието в края на бара самички и гледат лошо). Не се притеснявайте че ще изглеждате като маймуни в очите на неиграаещите посетители, защото по-добре да сте шантави зареди условията на играта, вместо под влиянието на алкохола. Е тази игра предлага и комбинация от двете гореспоменати условия.

Искам с няколко думи да отбележа за арта на играта. Страхотен е. Всички герои са поставени в обстановката на средновековна фантастична таверна. Персонажите са смесица от няколко епохи, но това по никакъв начин не ви пречи. Дизайнът на картите като структура е изпипан до последния детайл.

И да не забравя зарчето. Да, то се използва само в началото на всеки рунд за определяне на първия играч. В търговската мрежа ще е най обикновен шест стенен зар, докато в кикстартер кампанията беше специален лимитиран зелен зар с логото на играта.

В заключение ще кажа, че това е една от най-забавните парти игри подходящи за заведение, а също и една от най-забавните, които съм играл. Има добра преиграваемост стига да участват и нови хора. Като първа игра е добро начало за поредица. Съветът ми към авторите е да подготвят експанжън с допълнителни герои, които да разнообразят базовата игра с новите си умения. Също така да добавят и нови предмети, които да допринесат за по-забавния развой в хода на играта. И за финал – кутията на първия експанжън да бъде с капак, за да има къде да си хвърляме зарчето.

Наздраве!

 

Играта можете да си закупите от сайта на производителите. 

Купи: Barpig

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Здравейте, казвам се Денис. По професия съм аниматор(на филмчета, не на туристи) – скулптор(правя къстъм екшън фигури, статуетки и бюстове, а от скоро се опитвам да правя и миниатюри за настолни игри). Имам доста хобита, но настолните игри, правенето и оцветяване на миниатюри си остават най любимите ми занимания. Играя настолни игри от дете. И аз като повечето от нас съм израснал с „Не се сърди човече“ и „Дама“ , но от 2010 интереса ми се засили, благодарение на Иво Драганов и събитието за настолни игри, което организира във Велико Търново. Защо играя – играя зареди самата игра и социалния контакт с хората. Победата не ми е приоритет, обичам да гледам как се развива самата игра (освен при Heroquest – ТАМ ПРОСТО ИЗБИВАМ ВСИЧКО В ТЪМНИЦИТЕ НА ПОДЗЕМИЕТО, А ПОСЛЕ ПРИБИРАМ ЗЛАТОТО И АРТЕФАКТИТЕ!!!)

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers