събота, юли 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Banjooli Xeet (Second Edition) – Въпреки това име…
Banjooli Xeet (Second Edition) – Въпреки това име…

Banjooli Xeet (Second Edition) – Въпреки това име…

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Напоследък преоткрих игрите със състезания. Дори се сдобих с второто издание на Camel Up, което е безумие. Играта. Не сдобиването. Всъщност по-голямо безумие е името на играта, за която говоря днес – Banjooli Xeet. Разбирам, че общи имена като The Game едва се намират в гугъл (Дори в търсачката на сайта не мога да я намеря, че да я линкна) , но толкова специфични и особени, като… Банджули Зийт… Да, пробвах да видя как звучи на български. Какво изобщо означава това?! Окей, на един от африканските езици Banjooli е щраус, а Xeet… така и не разбрах, но както и да е. Маркетинг, бейби…

Като изключим особеното име, само заради което всеки път щом предложа тази игра всеки се пляска по челото в съвсем очевиден „О, не. Поредната игра на Деян“ стил, всъщност това е прекрасна игра.

В Banjooli Xeet, пет шантави щрауса бягат по модулна дъска и вие, като африкански жреци магьосници, използвате това състезание, за да определите кой от вас ще заеме мястото на старейшината магьосник, който току що е пукясал.

Всеки от вас ще иска четири от петте щрауса да бъдат на конкретни места (първо, второ, трето и особено последно място). Първите три могат и да не бъдат в точния ред, който тайна плочка ви казва, защото пак ще получите точки, макар и не толкова много. Последният обаче е най-важен, защото той удвоява останалите ви точки!

И нали все пак сте магьосници, вие ще хвърляте магии, които да плашат щраусите и да ги карате да си забиват главите в земята.

Въпреки, че щраусите са просто кръгли токъни, компонентите са с отлично качество, а артът е изумителен. Единственият проблем, който открихме може и да е само в моето копие, но един от заровете беше различен от останалите – той е мъъъничко по-голям е от останалите и цветовете му са мааалко по-различни. Но работи. Да не мрънкам. Явно на GDM им е останал от друга игра.

Разнообразието тук се сипе в кофи. В кутията има сума ти двустранни плочки за пистата, като доста от тях идват и със собствени правила. Препоръчвам ви да използвате едно или максимум две със специални умения и да не правите твърде дълга писта, защото често щраусите ви ще са с глава под земята и това забавя състезанието. Освен това, по плочките се слагат и токъни със случки, които щраусите активират щом минат през тях. В повечето случаи са хубави, но рискувате да попаднете на нещо кофти. По пистата може да се появи и лъв, който да ви гони, както и един луд щраус, който също може да се включи в състезанието, но не дава на никого точки.

Доколкото разбирам, лудият щраус и лъвът идват с второто издание. Не съм играл първото, но май второто предлага по-изчистени правила.

И наистина, правилата са изключително елегантни. По време на вашия ход хвърляте пет бели зара и един черен. Можете да реролнете колкото искате зарове веднъж. Това не е Yahtzee. Само веднъж!

След това избирате дали ще хвърлите магия с черния зар – тоест, който цвят показва зара, този щраус омагьосвате. Тоест, или го карате да си зарови главата и да не се движи, или да махнете магията на вече заровен щраус и го освобождавате да се движи. Белият цвят означава, че можете да си изберете който щраус искате.

Ако не използвате магия, тогава трябва да движите щраус точно с толкова, колкото един от цветовете показва. Избирате всички зарове от един цвят (можете да добавите и бели зарове като жокер, но отново трябва да са всички). Щраусът може да се движи и по диагонал, но трябва да може да направи движението си.

Разбира се, можете да пъхнете щрауса в някоя дупка и той да си зарови главата. След като някой щраус завърши, неговият цвят също се счита за жокер, така че автоматично играта се забързва.

Banjooli Xeet има специфичен социален елемент, тъй като има голяма вероятност да имате различни общи цели с различни играчи. Можете и двамата да се борите зеления щраус да е първи. Но дори и единият играч да иска зеления да е първи, а другия – трети, то ако в момента той е на последно място, то все ще искате да го издърпате по-напред.

Тук най-голямата борба е за щраусът на последно място, тъй като е почти сигурно, че който го закове ще спечели играта (той удвоява останалите точки). Не съм сигурен колко е балансирана тази механика. Може би щеше да е добре да дава просто повече точки, но от друга страна, така както е, се създава сериозно напрежение, особено към края на играта. Пък и преживяването не е повече от 20-30 минути, така че на кого му пука.

Заключение

Banjooli Xeet е удивителна малка игра, която предлага достатъчно смехове, обрати и УАУ моменти, че да се задържи в колекцията ми. Тя е хитра, елегантна и заради непопулярността й, мигновено се класира в категорията „Игрите на Деян“. Тази година GDM са в серия и нямам търпение компанията да се сложи по-сериозно на пазара и повече хора да разберат, че не само големите и известните правят добри игри.

Силно препоръчвам!

ПЛЮСОВЕ:

  • Шантава тема
  • Отлични компоненти
  • Огромно разнообразие
  • Силно социален геймплей
  • Множество обрати и УАУ моменти

МИНУСИ:

  • Името не помага на играта
  • Понякога геймплеят може да позацикли и да продължи повече от 30 минути, което идва в повече за такъв тип игра
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers