Autumn – Безплатна игра за принтиране

На много хора есента им е от любимите сезони. Била красива с нападалите си шарени листа и…голите дървета или не знам какво там. Добре де, признавам хубаво е като е шарено по земята, а не просто кално и студено, а и аз като дете съм си играл в купчините листа, но определено не съм от феновете на сезона. Защо обаче ви занимавам с глупости като тези? Ами защото както сте се досетили от заглавието вероятно, днес ще ви представя една есенна игра с карти и листа. Не, листа с карти…чакай…обратното…абе четете, ще видите!

Компоненти

  • 18 красиви карти с листа

 

Листата бавно падат и сякаш пътека по земята правят…

Autumn e един от участниците в 18 Card MicroGame Contest 2015 в BoardGameGeek. Дело е на Enrique Blasco, а листата са от Maria Blasco Arnandis. Играта е за 1 до 3 играчи и продължава около 20 минути.

Autumn e много лесна и бърза игра, подходяща за всякаква компания, било то като основна игра или филър, в зависимост от хората около масата. Целта на всеки играч е накрая да има най-дълга пътека от листа. До тук ясно, нали? Как става обаче? На всяка карта има четири групи от листа. Всичките карти се размесват и се поставят с гърба нагоре в средата на масата. След това първият играч тегли най-горната карта и я обръща. След него вторият играч тегли карта и я поставя, така че тя да закрива две от групите листа. След като втория играч постави карта, то първия си избира цвят от видимите в момента. Това ще са неговите листа, с които ще трябва да прави пътека. След като направи избора си, обръща карта отново и сега втория избира цвят. Ако играят трима души, то след вторият е третият и тогава вторият си избира цвят. Не е много ясно кога третият избира обаче. Следвайки логиката на играта, вероятно след като първия играе втора карта. Или веднага след като втория избере. Това правило като цяло е малко странно… Както и да е, избрали сте си цветове и сега ви остава само да теглите карти и да ги играете върху вече изиграни, като закривате по една или две групи листа опитвайки се да направите най-дългата свързана пътека от един тип листа.

Играта има и соло вариант, но…той е меко казано излишен, а и доста безинтересен. Ако ви се играе нещо солово, определено има по-добри варианти от Autumn.

След като последното листо падне на земята…

Autumn e много приятна игра за дъждовните дни и върви добре със сладки и чай на топло вкъщи. Също така, колкото и да не обичам есента не мога да отрека, че е доста красива и изчистена игра. Доста ми напомня на една друга много красива игра – Arboretum, само че по-опростена и бърза. 

Има си и някои дребни недостатъци, като малко неясните граници между картите, което ще затрудни изрязването, както и също толкова неясните правила. Тези неща обаче определено не трябва да ви спират да я пробвате. Чудесна игра за семейството или за хора, които обичат по-леки игри. Също така и супер лека за изработване.

[divider]

[button color=“green“ size=“small“ link=“https://boardgamegeek.com/images/boardgame/185244/autumn“ target=“blank“ ]BoardGameGeek[/button] [button color=“green“ size=“small“ link=“https://www.dropbox.com/s/zy9i90ena71bm5p/Autumn%20_front_2players.pdf?dl=0″ target=“blank“ ]Файлове за двама играчи[/button][button color=“green“ size=“small“ link=“https://www.dropbox.com/s/h3qzz18dlqo3drl/Autumn%20_back_3players.pdf?dl=0″ target=“blank“ ]Файлове за трима играчи[/button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.