Site icon Big Box Gamers

ARTBOX – Dixit с рисуване?

Както вече съм споменавал, 2019 година беше годината на парти игрите с рисуване. С векове закъсняло ревю ще ви разкажа защо Artbox e изключителния хит сред всички тези игри.

Щото прилича на Диксит и всички се кефят на Диксит. Казах го.

След това описание няма нужда от повече обяснения, но все пак, за тези, които не са запознати с най-популярната игра на асоциации, ето ви малко повече инфо.

Artbox е кутия пълна с лъжи, защото вътре няма никакъв арт. Това е кутия пълна с бяло. Бяло, което вие ще запълвате всяка игра.

Концепцията е следната: В началото на всеки рунд играчите ще получават карти с думи, които трябва да нарисуват на листчета тайно зад параван.

За да ги нарисуват обаче имат условие. Хвърлят се четири зара, които показват базови геометрични форми.

След като се хвърлят заровете, вие трябва да използвате точно тези форми – точно четири и точно тези. Можете да правите с тях каквото искате и да ги ползвате във всякаква големина, но как ще нарисувате пони с две линии и два триъгълника си е плод чисто на вашето въображение.

След като някой е готов си взема малък токън с числото 1 и си поставя картината около централно табло (наподобяващо това на Dixit Odyssey. Вторият готов си взема 2 и така нататък.

Във втората фаза на рунда всеки играч използва второ листче, на което ще гласува коя картина на кого е. Преди това обаче картите с думите на играчите се събират, евентуално се добавят още няколкото от тестето на случаен принцип и всички се разбъркват. След това се обръщат с лицето нагоре. Сега играчите записват на своето листче коя дума на кой номер от централното табло отговаря. Първият който е готов със записките си обръща пясъчен часовник и останалите имат толкова време да си допишат.

След това всичко се разкрива. Раздават се две точки за целия рунд, като не може един и същи играч да вземе и двете. Едната точка отива за този, който е познал най-много, а другата при този, чиято картина са познали най-често. Равенствата отиват при играчите с токъни с по-ниска стойност.

Има и по-сложен вариант за точкуване, но както е и при Диксит – точките в тези игри нямат никакво значение и дори и веднъж не съм играл по-комплицираната версия.

Така. Никога не съм бил фен Dixit. Dixit беше една от първите ми игри и съм я играл безброй пъти, но самият факт, че забавлението идва само при правилна компания в правилното настроение често ми е убивал кефа. Обичам парти игри, но Dixit се отплаща само, ако играете с познати и само с такива, които са в настроение за изтрещяване и креативна глупощевина. За нещастие, повечето от игрите ми със случайни хора на Dixit са изпадали в тъмна, мрачна и скучна дупка изградена от тъпо, която да ме накара да се замисля, че може би Експлодиращите котки не е толкова лоша игра. А дори не съм играл Експлодиращите котки.

НО!

Въпреки очевидните прилики в механиките между Dixit и Artbox, Artbox няма да ви изостави сами в пустинята, съзерцавайки невероятното въображение на група, която обяснява всяка карта в Диксит с изрази като „Цветове“, „Животни“ или „Надежда“, след което на картинките са хора с протегнати ръце.

Artbox ви предоставя възможност да бъдете креативни. Artbox ИЗИСКВА от вас да бъдете креативни. Ако пред вас има четири квадрата и вие трябва да нарисувате еднорог, то вие все пак ще трябва да се почешете малко под черепа.

Разбира се, това означава, че доста хора ще се чувстват фрустрирани от неочакваният натиск на останалите, които отдавна са измислили как да креатират.

Заключение

Artbox е идеална парти игра, която създава постоянни непринудени ситуации на истерични смехове и изненадващо изпростяване, без да се преминават някои неморални граници, което често е ситуацията с Dixit – другата крайност на безсилната липса на креативност.

Очевидно е, че Artbox и Dixit си приличат, но това не значи, че ако харесвате едната, ще харесате и другата. Пример съм аз. Не харесвам Dixit, но Artbox е една от първите игри, към които посягам за забавление в компания.

В тази игра ще се наложи да сте поне малко креативни без изобщо да имате опит в рисуването. Тук въображението ще е най-голямата ви сила, така че все пак ще трябва да се ангажирате малко повече отколкото в Dixit.

От десетките игри зад гърба ми с Artbox, както и още два пъти по толкова на хора в заведението ми съм забелязал, че веднъж на всеки две игри се намира някой, който да „рейдж куитне“ още след първия рунд, защото се чувства притиснат. Така че имайте предвид и този факт.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Ако сте готови за малко предизвикателна креативност, вие препоръчвам да се насочите към сайта на нашите партньори от Time2Play.

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Exit mobile version