четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Видео игри и приложения » Настолна или мобилна? Това е въпросът!
Настолна или мобилна? Това е въпросът!

Настолна или мобилна? Това е въпросът!

Георги Иванов 'BigBoxEmc'

Въпреки, че живеем в дигитална епоха, пазарът за настолни игри все повече нараства и всяка година ставаме свидетели на нови и интересни заглавия. И наред с всички компютърни, конзолни и мобилни игри, които запълват времето прекарано пред екраните на лъскавите ни устройства, красотата на настолните игри си остава съвсем същата. Картон, мастило, шарени картинки и няколко листа с правила. Но къде се крие магията? В това да имаш картонена кутия в ръцете си и да подредиш борда с всички компоненти на масата пред себе си или да изчакаш минутка за download и да оставиш малко отпечатъци по екрана? Време е да разберем!

c

Накратко за игрите от картон

Всички обичаме онова усещане, когато сме се сдобили с чисто нова игра.  Отварянето на кутията, чупенето на купищата токъни, разглеждането на всевъзможните компоненти, заравянето в книжката с правила и най-накрая… първата игра. Бордът тук, картите там! А къде са заровете? Ама сега какво беше? Чакай да погледна! … Това май го объркахме! И така до следващата игра. А колко много има, които чакат да бъдат изиграни.

Като цяло при една “картонена” игра освен арта, механиката и компонентите се открояват няколко характерни неща.

Първо: до болка познатото ни нареждане на играта или така нареченият сетъп. Няма как да не се съгласите с мен, има игри за които ти трябват поне 10-20 мин. да ги наредиш, а има и такива който не изискват излишно време. Кой каквито ги предпочита! Както баба обича да казва: шарен свят…

Второ: правилата. Да, точно така. Най-важната част от една игра. Ако не са написани добре, много ядове ще има. От правилата винаги има какво да научиш и е добре да са ти под ръка. Проверката е висшата форма на доверие все пак. Я да видим сега, кой не играе честно! 

Трето: самата игра. Придвижване на герои, хвърляне на зарове, събиране на карти и токъни. И всичко това от картон, малко пластмаса и дърво. Ей на това му се казва “око да види, ръка да пипне”. Прибавим ли всички стратегии, планове и изчисления, няма начин… Заслужава си!

Ако мога да опиша всяка настолната игра с две думи, това е комплексно изживяване.

Накратко за мобилните версии

От къде дойде идеята за мобилни версии на настолните игри? Ами честно да ви кажа не знам, ама не ме и интересува! Важното е, че като пътувам за някъде и ми е скучно, вадя си телефона от джоба и играя Каркарсон. Може би, поради популярността им, може би поради нарастващият интерес на хората, а може би поради факта, че в днешно време няма как да не се разминеш с мобилно приложение. Кой знае? В крайна сметка ние, геймърите си имаме нашите игри. Като притежател на няколко “картонени” настолни игри и съответно техните мобилни версии мога да ви уверя в едно. Разлика има! Има и няма начин да кажа, че е едно и също. В общи линии правилата са еднакви, картинките също, играчи, карти, за каквото се сетиш. Ама си е друго!

Няма отваряне на кутия, има отключване на телефон. Няма сетъп има loading… Тук идват и основните различия между мобилната версия и “картонения” оригинал.

Първо: няма сетъп. С мобилната версия не губим време за нареждане, вместо това натискаме иконата, чакаме няколко секунди и всичко ни очаква готово и подредено. Само трябва да натиснем Play и да се потопим в играта.

Второ: Ах, тези правила. Тук ги получаваме по-съкратени и с нагледани примери. Всяка мобилна версия ни приветства с бърз tutorial, който замества четенето на стандартната книжка с правила. А дори да сте вече запознати с тях, не го подценявайте. Забравяте, че всичко тук е интерактивно! После да не се чудите как да си изтеглите карта или къде да натиснете за да поставите герой.

Трето: самата играта. Дойде време за натискане, плъзгане и  въртене с пръсти по екрана. Няма маси и столове, няма карти и токъни. Само ти и твоят телефон!

И макар всичко за мобилните версии казано до тук да звучи постно, игрите си носят съвсем същия дух. Макар и на екран те отново ни потапят в добре познатите правила и геймплей, че даже и още.

Но за да не се налага да ми вярвате на сляпо мисля да боравя с реални примери, като ще се спра върху двете версии на едни от най-популярните настолни игри, които притежавам. Това е то, експертно мнение 🙂

Ticket to Ride

Една от любимите ми игри е Ticket to Ride или както всички обичаме да й казваме – влакчета. Тук нямам намерение да навлизам в подробности, знаете за какво говоря. Имаш си маршрути, имаш си вагони, остава да събереш цветните карти и някак си да да стигнеш от една точка до друга. Ако не сте запознати с играта, предлагам да прочетете ревю тук. Според мен чарът на тази игра наред с красивите карти, които ни предлагат основните игри и експанжъните, се крие във вагоните. С тях всичко е в твои ръце. Най-важно е да изчислиш колко ще ти трябват за тук и там. Ще стигнат ли? Няма ли да стигнат? Да ги подредиш по всяка една линия и да гледаш как славно се оформя пътят, по който минаваш. Просто, но завладяващо!

Като притежател на мобилната версия на Ticket to Ride най-откровено мога да ви кажа, че разликите са на лице. И то осезаеми! Карта си има, вагони си има, ама усещането е друго. Ако мислите, че ще поставяте вагоните едни по един, не сте познали! Имате си пластмасови в картонената кутия! Тук е нужно само да завлачите цветните карти до линията, по която искате да минете и… Voilà! Вагоните са там.

Друго улеснение е, че не се налага да губите време в търсене на градове, тъй като всеки билет показва къде се намират. Ако все пак има такива, който предпочитат да оглеждат картата по 10 мин. в търсене на …. Оф, как му беше името на този град! Вече знаете – имате си картонена игра, това е телефон! 

Всичко е страхотно. Пет жълти, три червени. Сега тунел. А как да сложа гара? Нали помните, казах ви. Гледайте titorual-a на мобилните версии. Да не се чудите после като мен. Отне ми време, ама вече си знам. Бързата работа, срам за майстора! 


TR

И на края останаха точките. Кой сега е номер едно? Излишно е да казвам, не вадете калкулаторите! Няма да ви се налага да смятате. Това е… Бързо, лесно и удобно. Даже и парите му не са много!

Carcassonne

Полянки, пътища и крепости…. Ако не знаете за какво става въпрос, тук може да прочетете ревю на Каркасон. А за всички онези, поставяли безброй разбойници, рицари, монаси и селяни, мисля да си спестя обясненията. Важно е да отбележим удоволствието от тази игра, а именно създаването на света на Каркасон. Купищата плочки и голямото количество експанжъни винаги гарантират страхотна интрига с неочакван край. В тази игра завладяващ елемент не липсва, а наличието на лесни правила прави удоволствието още по-голямо. Стига да не играете с прекалено много експанжъни, както аз обичам. Финалът е далеч във времето и задължително трябва да внимавате с правилата.

Да ви кажа честно, дълго време се колебах дали да си купя мобилната версия на Каркасон. Не само поради факта, че съм голям фен на поредицата и притежавам почти всички допълнения, но и поради цената, която на фона на останалите мобилни версии на настолни игри си е висока. 9.99$ в App Store, без експанжъните, за тях допълнително. В крайна сметка обаче си заслужава! 

carcassonne

Първото ми впечатление беше майсторският tutorial. Защо ли майсторски, ами защото не четеш обяснения, а слушаш. Всички правила най-учтиво ще ви бъдат разказани от един дълбок глас, който вкарва дори малко хумор от време на време. За да ме разберете, представете си Дъмбълдор от Хари Потър разказващ история! Какво повече му трябва на човек. Не е като в картонената версия, там трябва да си ги четеш! Следващото ми учудване дойде от добре замислените интерфейс и геймплей. Наистина не очаквах да са толкова добре. Интуитивното въртене на плочки и поставяне на фигури от свитата си е страхотно. И като включим дори строителят, прасето и т.н., играем с лекота, готови за още.

Също така допълнително получавате опция за “пасианс”. Интересното при нея е, че ви дава един нов начин на игра с плочките от Каркасон. Целта е последователно да направите пътища и крепости с точки започващи от 2 до 6 или повече. Нещо различно, което лично на мен много ми допадна.

IMG_2487

Като цяло при мобилната версия на Каркасон няма какво да се иска, всичко си е просто перфектно!  Е, може би още някой експанжън няма да е зле. 

И още…

Разбира се има още много мобилни версии на познатите ни “картонени” настолни игри: Catan, Small World, Agricola, Pandemic, Elder Sign, Suburbia и др. За телефони и таблети, в App Store или Google Play. Пари да имаш! Решим ли да играем с приятели, те ни предлагат игра в мрежа и дори компромисният за мен вариант pass & play (едно устройство се предава от ръка на ръка между играчите) в случай, че не всеки разполага с приложението. Плюс, може би са по-ниските цени от тези на настолните версии.

Като заключение

Картонена или мобилна? Според мен еднозначен отговор няма. Зависи от предпочитанията и възможностите. За едни картонената ще е на първо място, за други мобилната ще е по-изгодна, а за трети и двете няма да стигат. В крайна сметка не трябва да забравяме, че настолните игри са това, което са именно поради всичките тези: картон, дърво, пластмаса и разбира се мастило, шарени картинки и няколко листа с правила. Иначе се губи магията!

Можете да разгледате и нашето мнение за доста…

Видео игри и приложения

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Иванов 'BigBoxEmc'

Здравейте, казвам се Георги и въпреки, че съм инженер все още не мога да си обясня много неща. Ама това e една друга история, тази е за настолните игри, които поне си идват с правила! Не помня коя беше първата игра, с която се запалих по хобито, но със сигурност си свърши работата. Помня само, че беше преди няколко години и от тогава активно запълвам рафтовете и все си мисля за по-голяма маса. Останалото е добре прекарано време и постоянни открития. Коя ли ще е се следващата игра? Скоро ще разберем!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers