неделя, ноември 17, 2019
Заглавна страница » Настолни игри » Adrenaline Team Play DLC – Ревю със смесени чувства
Adrenaline Team Play DLC – Ревю със смесени чувства

Adrenaline Team Play DLC – Ревю със смесени чувства

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Преди да започнете да четете ви препоръчвам да погледнете ревюто на базовата игра.

Ревю: Adrenaline

Adrenaline се продава с това, че е симулация на видео игра. Е… по точно такъв тертип сега ни продават нещо, което е трябвало да бъде в оригиналната игра. За щастие, при настолните игри не могат да ни пробутат добрите стари японски практики със заключване на контент в първоначалния диск и отключване срещу пари.

Въпреки това най-очевидното липсващо парче от пъзела на базовата игра най-после  ни е снабдено с това разширение – специалните умения. Мога да кажа, че това е най-силната и абсолютно задоволителна част от разширението, тъй като освен специалните умения на героите, играта пристига и с по две оръжия на персонаж, като в началото на играта си избирате само едно от тях. И двете оръжия са тематични за персонажа, но двете са толкова различни, че можете да определите стила си на игра само по тях.

Всъщност, самите оръжия, в комбинация с уменията, могат да бъдат по-силни от базовите оръжия, които ще намирате из картата, но пък те са така балансирани, че не можете да играете само с тях.

В кутията ще откриете и шести герой, който идва със своите бонуси и който ви позволява да играете шест човека…

Буахахаха… Смешно, CGE, смешно.

Както и да е, ето ви дребно описание на посоката на умения, които можете да очаквате.

  • Echo (новият персонаж) обръща по една плочка с амуниции всеки ход и може да ги използва за капани или за телепортиране, в зависимост от оръжието, което сте избрали. Освен това има два патлака и удря повече хора наведнъж.
  • Sprog (зеленият тип) хвърля отрови и токсични газове.
  • Banshee (синята типка) контролира другите фигурки, като ги кара да се самоизбиват в нейна полза.
  • Dozer (черният милитари тип) зарежда дълго време едни токъни, които може след време да ги пусне и да направи масивен демидж, отново – в зависимост от това какво оръжие сте си избрали.
  • Destructoid (жълтият роботосмайли фейс тип) използва картите като специален ресурс и може да стане на топка, за да маже всичко, или пък да хвърля яко ракети в един коридор.
  • Violet (лилавата типка) пуска нанороботи под формата на маркове и прави масиран насиран демидж.

Всички тези умения са супер и винаги бих играл с тях. Превръщат базовата ви игра в огромно приключение.

Освен тях, това разширение добавя и много яка система за адреналин.

Специалните оръжия може и да са добри, но се захранват с адреналин. Адреналинът също се използва и за правене на бонус действия, което ви дава възможност за запомнящи се и вълнуващи ходове, но на определена цена.

В началото на играта си слагате токън върху трака с живота ви и всеки ход можете да си харчите адреналин за бонуси, но това означава, че този токън се движи наляво – с други думи – съкращава ви максимума на живота. Ако сте на едно кръв сте винаги под адреналин и можете да цепите като за последно.

И с това винаги ще играя.

Това, с което никога повече няма да играя обаче е името на това разширение – Отборната игра.

За мен, отборният вариант е разочарование. Аз съм луд фен на FPS видео игрите и съм играл тонове отборни модове на всякакви шутъри.

Първо – това разширение вкарва единствено Team Deathmatch. Нека изключим всички изпуснати варианти за отборни модове. Може ли да няма най-класическия (особено, когато бяха казали, че ще бъде в кутията) – Capture the Flag?!

Това, което ме отблъсна от отборния вариант беше фактът, че четох книжката с правила пет пъти и пак я гледах още 20 пъти, когато играхме играта. Този мод и се обяснява трудно, защото звучи абстрактно и още по-евро дори от базовата игра.

Вместо да се засили екшън частта, играта се забавя дори още.

Не мога да навлизам в подробности за правилата, но ще кажа две неща, които TEAM мода превръща Адреналин в евро пъзел.

Първо – вие няма да слагате кръв по бордовете си. Вече ги слагате в отборен буфер, който в края на хода при достигане на лимита се пръска и чак тогава се разпределя. От една страна това симулира играта в реално време, но от друга – предоставя мегдан за твърде много мислене и мин-максване на тактики и стратегии за това точно колко, как и кога да слагате токъни. С други думи – още повече мислене. Нямахме нужда от това. Имахме нужда от „Бадум-Врум-Пциа-Уааа-пиу-пиу“, не от „Хм…“

Второто нещо е свързано с това как точно работи управлението на персонажите. Независимо от броя играчи, фигурките в игра ще са винаги всички шест. И понеже ще е тъжна и садомазохистична галимация да играете шест човека на тази игра, е твърде вероятно да се наложи да управлявате повече от един тип.

Управлението на типове отново залага на стратегическото, а не на ролевото преживяване.

Да кажем сте 4 човека. Всеки отбор има по три фигурки. Как точно работи третата фигурка от всеки отбор? Ами… да, играчите си имат собствен персонаж, но всеки ход в началото трябва да се реши кой използва третия персонаж. Който го ползва обаче не просто го движи и стреля. Той използва обща ръка с него и общи ресурси. Това означава, че третия персонаж няма собствени такива, а зависи от това кой ще го ползва. Това добавя неприятна доза допълнителен мозъчен циклеж, който може да се хареса на евро играчите (по принцип аз го харесвам, НО НЕ И В ТАЗИ ИГРА), но за мен цялата тази история е мъчителна.

Заключение

Adrenaline Team Play DLC си заслужава, макар и да е заради половината съдържание в кутията. Да, никога не бих играл отново за мен дървената част с отборния вариант, но специалните умения, яките специфични оръжия и механиката с адреналина са точно в десятката.

Това разширение е като да идете на зъболекар. Да, кофти е да давате пари за нещо, от което не ви става по-добре, а само закрепвате, но пък е задължително. За мен липсата на специални умения и оръжия започваше да превръща играта в куп прах, но вече този проблем е закърпен с доза свежест… която обаче се надявам да издържи, докато най-после се появят сносни модове.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни тематични умения и оръжия
  • Отлично работеща задоволителна нова механика с Адреналин

МИНУСИ:

  • Липса на други модове, освен Team Deathmatch
  • Team Deathmatch-a добавя дървени и твърде евро-пъзелови механики, от които нямахме нужда

 

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*